Financial Times: Το ΔΝΤ απειλεί με διακοπή δόσεων προς την Ελλάδα αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό - iefimerida.gr

Financial Times: Το ΔΝΤ απειλεί με διακοπή δόσεων προς την Ελλάδα αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

Financial Times: Το ΔΝΤ απειλεί με διακοπή δόσεων προς την Ελλάδα αν δεν καλυφθε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν δεν καλυφθεί η «τρύπα» 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις. Αυτή την απειλή έχει διατυπώσει το ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση ώστε να καλυφθεί άμεσα το συγκεκριμένο κενό, το οποίο προέκυψε καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης καθυστερούν να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν και έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι, βρίσκεται εκτός στόχων. Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους της Τρόικα.

Οπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι, σε αντίθεση με προηγούμενες αποκλίσεις, αυτή τη φορά η ευθύνη δεν βαραίνει την Αθήνα, αλλά τις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Μάλιστα αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

«Αυτό το έλλειμμα θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν "εναλλακτικές πηγές" χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους ή να προχωρήσουν σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα «παράξενη» λόγω των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό η Ανγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να καταθέσει οποιοδήποτε αίτημα για επιπλέον βοήθεια στη γερμανική Βουλή, καθώς πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μεγάλες αντιστάσεις.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΔΝΤ, η «τρύπα» οδηγεί αναγκαστικά στην παύση της εκταμίευσης δόσεων στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι Financial Times επισημαίνουν πως η «στάση του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας έχει σκληρύνει τους τελευταίους μήνες».

«Το χρηματοδοτικό κενό είναι ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια στιγμή που εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και γίνονται προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ