Απόψε οι τρεις θα μαλώσουν και πάλι για τον αριθμό των εργαζομένων στην ΕΡΤ - iefimerida.gr

Απόψε οι τρεις θα μαλώσουν και πάλι για τον αριθμό των εργαζομένων στην ΕΡΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορκο σιωπής και καμίας διαρροής από τα τρία κομματικά στρατόπεδα μέχρι το κρίσιμο ραντεβού στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Ενδεικτικό είναι πως χθες η συνάντηση ξεκίνησε με κόντρα εξαιτίας των διαρροών που προήλθαν και από τα τρία κόμματα. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος των τριών αρχηγών.

  • Βενιζέλος: Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που συνεχίζεται η κουβέντα μεταξύ μας να γίνονται ασυνήθιστα προκλητικές παρεμβολές, διαρροές που σίγουρα δεν είναι υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας.
  • Σαμαράς: Εμένα κατηγορείς; Είναι δυνατόν; Δεν έχω ιδέα...
  • Κουβέλης: Είναι απαράδεκτα τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...

Χθες πάντως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην άμεση λειτουργία της νέας δημόσιας τηλεόρασης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μεταβατικό στάδιο της λειτουργίας της.

Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις τους δεν ανέφεραν σε κανένα σημείο την λέξη «ΕΡΤ» παρά μόνο «δημόσια τηλεόραση». Από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία στα οποία δεν έχει επέλθει καμία απολύτως συμφωνία.

Ωστόσο η επαναλειτουργία της δημόσιας της τηλεόρασης μόνο εύκολη δεν είναι αφού υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη σημαντικές εκκρεμότητες και διαφωνίες.

Οι διαφωνίες των τριών αρχηγών για τη νέα δημόσια τηλεόραση

Τα πεδία της κόντρας των τριών εταίρων της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων που θα πλαισιώνουν τη νέα δημόσια τηλεόραση, το χώρο από όπου θα εκπέμπει και φυσικά την ημερομηνία επαναλειτουργίας της.

Για τον αριθμό των εργαζομένων που θα υπογράψουν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις ο Αντώνης Σαμαράς να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Ωστόσο οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να επιστρέψουν όλοι στα πόστα τους και στη συνέχεια να ξεκινήσει η εκκαθάριση με τη δημιουργία του νέου φορέα.

Στο πρόγραμμα της μεταβατικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης ο πρωθυπουργός επιθυμεί να βγει πρόγραμμα από μία συχνότητα -χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από που θα εκπέμπει- και να μεταδίδονται τρία δελτία ειδήσεων, ντοκιμαντέρ και το αρχείο της ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Κουβέλης ζητά πλήρες πρόγραμμα και στις τρεις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης, πρόταση με την οποία δείχνει να συμφωνεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σε αυτήν στηρίζουν και τη θέση τους για άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων, αφού η λειτουργία της δημόσιας τηλεόραση όπως ήταν πριν πέσει μαύρο απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς θα προσλάβουμε και άλλους στην ΕΡΤ

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλο το προσωπικό της ΕΡΤ είναι απαραίτητο και αν χρειαστεί θα αυξηθεί, παρουσίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Νίκος Βούτσης από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «θα υπάρξουν εξελίξεις στη Βουλή» ενώ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η χώρα χρειάζεται μία μη σπάταλη και μη πολυτελή ΕΡΤ προκειμένου να ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες των ημερών, καθώς σε κατάσταση κρίσης, ίσως αυτό να μην μπορούν να το κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια».

Επίσης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση.

Να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι

Παρά την οριακή και σε κάποια σημεία αδιάλλακτη διάθεση που επικρατούσε χθες ανάμεσα για τις θέσεις και τις στάση των τριών αρχηγών λίγο πριν κλείσει η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και ξεκινήσει η σύσκεψη, οι κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν σε χαμηλούς τόνους. Μάλιστα αυτό είναι και το κλίμα που θέλουν να επικρατήσει και σήμερα αφού στο τραπέζι των συζητήσεων δεν θα βρίσκεται μόνο η ΕΡΤ αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.

Νέα προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους

Η οριστική συμφωνία αναμένεται να κλείσει σήμερα σε νέα συνάντηση των τριών (στις 8.30 το βράδυ, μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από το ταξίδι-αστραπή που θα πραγματοποιήσει στην Αυστρία για να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν:

  • την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας,
  • τον ανασχηματισμό και
  • τη σύσταση του συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Νωρίτερα, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα ενημερώσουν τους βουλευτές και τα στελέχη τους για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και ουσιαστικά θα ζητήσουν να λάβουν την έγκρισή τους, πριν γίνει ο τελικός συμβιβασμός με τον πρωθυπουργό.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα δεν πρέπει να γίνονται αιφνιδιαστικές ενέργειες από την πλευρά του πρωθυπουργού και υπογράμμισαν ότι πρέπει η επικοινωνία και ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα, ενώ θα ζητήσουν νέα προγραμματική συμφωνία, ώστε να καταγραφούν οι συγκεκριμένες θέσεις που έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητική κόντρα. Ηδη υπάρχουν τρία σημεία η ιθαγένεια, το αντιρατσιστικό και η ΕΡΤ.

Ανασχηματισμός, η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση

Στη χθεσινή σύσκεψη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν και σε επικείμενο ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για νέα πρόσωπα και για αντικαταστάσεις υπουργών. Η κουβέντα αυτή ενδεχομένως να γίνει και σήμερα, αφού πρώτα επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα δημόσια τηλεόραση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ