Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο] - iefimerida.gr

Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοποριακή τεχνολογία λέιζερ βοήθησε Αυστραλούς αρχαιολόγους να αποκαλύψουν τη χαμένη αρχαία πόλη της Καμπότζης, χωρίς καν να χρειαστεί να εξερευνήσουν το έδαφος της περιοχής

Η ομάδα των αρχαιολόγων χρησιμοποίησε LIDAR, μια εναέρια τεχνολογία χτυπάει το σημείο με λέιζερ και υπολογίζουν το χρόνο που χρειάζονται οι ακτίνες του λέιζερ να σταλούν ξανά πίσω.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μελετούν την αντίδραση που είχε το λέιζερ στα διάφορα σημεία του εδάφους και καταφέρνουν έτσι να δημιουργήσουν μία πλήρη εικόνα του τοπίου, αποκαλύπτοντας στην προκειμένη περίπτωση μία αρχαία πόλη θαμμένη κάτω από τη ζούγκλα.

«Με τη νέα τεχνολογία ξαφνικά είδαμε την εικόνα μίας ολόκληρης πόλης που κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε, γεγονός πραγματικά αξιοσημείωτο», αναφέρει στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Age» ο Ντάμιεν Εβανς, διευθυντής του αρχαιολογικού ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Καμπότζη.

Για περίπου μία εβδομάδα, ένα ελικόπτερο εξοπλισμένο με LIDAR πέταξε πάνω από μία περιοχή 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων συλλέγοντας δεδομένα και τραβώντας περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες.

Το LIDAR έδειξε εκατοντάδες αναχώματα αρκετά μέτρα ψηλά στο βουνό της Πνομ Κουλεν και αποκάλυψε σημάδια δρόμων και καναλιών, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη της Μαχεντραπαρβάτα, μιας πόλης που κατοικούνταν πριν από 1200 χρόνια, δηλαδή 350 χρόνια πριν χτιστεί καν ο ναός Ανγκαρ Βατ.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του LIDAR, οι αρχαιολόγοι στη συνέχεια έσκαψαν στη ζούγκλα και αποκάλυψαν ναούς, σπηλιές και ερείπια από την αρχαία πόλη, κάποια λεηλατημένα εκατοντάδες χρόνια πριν και κάποια άλλα απολύτως ανέπαφα.

Οι ερευνητές λένε ότι τώρα υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει. Επειδή το LIDAR που καλύπτει μια περιορισμένη περιοχή, η πόλη θα μπορούσε να επεκτείνεται και πέρα από αυτά τα όρια και το μέρος που ανακάλυψαν δεν ήταν σίγουρα το κέντρο της πόλης, έτσι θα συνεχίσουν τις έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο αρχαίος πολιτισμός.

Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο] | iefimerida.gr 1
Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο] | iefimerida.gr 2
Χαμένη πόλη στην Καμπότζη αποκαλύφθηκε με τη χρήση λέιζερ [βίντεο] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ