Κατασπατάληση χρήματος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) Βασίλης Κωστόπουλος, στο οποίο έχει υπαχθεί το ινστιτούτο.
Οπως υποστηρίζει, το Δημόσιο διέθεσε 50 εκατομμύρια ευρώ μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου για να δοθεί πρόσθετο εφάπαξ στους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση. Επίσης υποστήριξε ότι ο προηγούμενος διευθυντής έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζομένους και στον εαυτό του από το ταμείο του ΙΓΜΕ.
Οπως αναφέρει και η «Καθημερινή» ο κ. Κωστόπουλος στράφηκε και κατά του ΥΠΕΚΑ, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να διαθέσει σε ιδιώτες μελετητές, με κόστος 5 εκατ. ευρώ, διάφορες υποχρεώσεις της χώρας έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο.
Οι καταγγελίες για το ΙΓΜΕ
«Βρήκα συμβόλαιο που είχε συναφθεί με την Εθνική Ασφαλιστική το 1989 για την καταβολή πρόσθετου εφάπαξ στους εργαζομένους. Το συμβόλαιο αυτό δημιούργησε πρόσθετη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ, χωρίς η διάθεση αυτού του ποσού να καλύπτεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση. Στο συμβόλαιο αυτό έγιναν 8 τροποποιήσεις και για καθεμία από αυτές υπήρχε όρος ότι έπρεπε να εγκρίνεται από το συνδικάτο των εργαζομένων. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, η Εθνική Ασφαλιστική μας ειδοποίησε ότι διεκδικεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στις 7 Μαΐου κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εναντίον των υπεύθυνων διοικήσεων, του συνδικάτου, των νομικών υπηρεσιών του επιβλέποντος υπουργείου και της Εθνικής Ασφαλιστικής».
«Βρήκα μια κανονική παρατράπεζα, που έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζομένους από το ταμείο του ΙΓΜΕ - συνολικά είχαν δοθεί 120.000 ευρώ. Δανειολήπτης εμφανιζόταν ο τέως γενικός διευθυντής, Κ. Παπαβασιλείου που μάλιστα είχε λάβει και ο ίδιος δάνειο 28.500 ευρώ. Επιπλέον υπήρχε αδιαφάνεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς, λείπουν παραστατικά, στελέχη επιταγών. Επίσης υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές από δήμους για εργασίες που έχει τελέσει το ΙΓΜΕ, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ - οι 700.000 ευρώ από τον Δήμο Αμαρουσίου».