Eνα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε τη συνολική διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τις ελβετικές τράπεζες απορρίφθηκε οριστικά από την κάτω βουλή, στην οποία τέθηκε σήμερα σε ψηφοφορία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες.
Το νομοσχέδιο αυτό είχε ήδη απορριφθεί στην πρώτη ψηφοφορία, χθες. Βάσει όσων ορίζει η κοινοβουλευτική διαδικασία στην ελβετική συνομοσπονδία, το νομοθέτημα αναπέμφθηκε στην άνω βουλή, η οποία το ενέκρινε για δεύτερη φορά το πρωί και το έστειλε ξανά στην κάτω βουλή προς επανεξέταση.
Η νέα απόρριψή του σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι δυνατό να εγκριθεί στη σημερινή του μορφή.
Το κείμενο αυτό προέβλεπε να δοθεί η δυνατότητα στις ελβετικές τράπεζες να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με Αμερικανούς πελάτες που διατηρούσαν αδήλωτα κεφάλαια σε ελβετικές τράπεζες υπό μορφή καταθέσεων ή άλλων τοποθετήσεων στις αμερικανικές αρχές -κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να κάνουν σήμερα, με βάση το τρέχον κανονιστικό πλαίσιο για το τραπεζικό απόρρητο-, ώστε να διευθετούνται οι τυχόν διώξεις τους από μέρους της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει σε 14 τράπεζες μια συμφωνία με βάση την οποία θα αποκάλυπταν πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς Αμερικανών και θα πλήρωναν πρόστιμα, ώστε να τεθούν στο αρχείο οι σε βάρος τους ποινικές διώξεις για συνέργεια σε φορολογική απάτη.
Βουλευτές προειδοποίησαν κατά τη συνεδρίαση της βουλής στη Βέρνη ότι εάν εγκρινόταν το νομοσχέδιο και άλλες χώρες θα απαιτούσαν παρόμοιες συμφωνίες, ενώ επέκριναν το γεγονός ότι το ύψος των προστίμων που σχεδιαζόταν να καταβληθούν παρέμενε μυστικό από αμερικανικής πλευράς.
Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει την προσφορά της, προειδοποίησε ο ειδικός για επιχειρηματικά θέματα Πέτερ Κουντς μιλώντας στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τις 14 τράπεζες που αφορούσε η πρόταση. «Ουδείς γνωρίζει. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι τράπεζες, ούτε η βουλή. Και οι ΗΠΑ, μάλλον ούτε αυτές ξέρουν», επισήμανε.
Η πρόεδρος, επικεφαλής της κυβέρνησης και υπουργός Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ προειδοποίησε χθες ότι ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να οδηγηθούν σε πτώχευση εάν διωχθούν και καταδικαστούν.