Ευδιάθετος κι εξωστρεφής ο Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε ως φίλος στην πύλη του Βραδεμβούργου και εκφώνησε ομιλία 50 χρόνια μετά τον Τζον Κένεντι. «Γειά σου Βερολίνο, νιώθω τόσο ωραία που θα βγάλω το σακάκι μου, κάντε το κι εσείς» ήταν οι πρώτες του κουβέντες για να σπάσει τον πάγο.
«Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο επίσημος όταν είσαι ανάμεσα σε φίλους», είπε ο Πλανητάρχης στο αρχικό του μήνυμα και μνημόνευσε και τον Κένεντι λέγοντας: «Η φράση του "Ich bin ein Berliner" απηχεί δια μέσου των γενεών». Ο Ομπάμα διατήρησε μέχρι το τέλος το φιλικό κλίμα στην ομιλία του, την οποία έκλεισε με το «Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στη Γερμανία και την Αμερική».
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία φρόντισε να περάσει το μήνυμα πως οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα ψυχρά νούμερα. «Στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να χάσουμε τον βασικό μας στόχο που είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
Η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στη σεναριολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να στρέφει πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον της προς την Ασία.
Η Μέρκελ από τη μεριά της αναφερόμενη στην οικονομική κρίση επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας, αλλά η Ευρώπη έχει ανάγκη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής».
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ευρωζώνης, το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και προόδου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος επιθυμεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο βασικός σκοπός, το πώς, δηλαδή, θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων.
«Οταν βλέπουμε ότι αυξάνεται π.χ. η ανεργία των νέων, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πολιτική μας ώστε να μην χαθεί μια γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η γερμανίδα καγκελάριος ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον.
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικώς με την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και συμφώνησαν ότι αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της δυνατότητας σύμπραξης σε διεθνές επίπεδο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε μάλιστα ότι ήδη 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την διατλαντική συνεργασία.
Μείωση των πυρηνικών σε ΗΠΑ και Ρωσία ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος
Πέρα από τα οικονομικής φύσεως θέματα, ο Μπαράκ Ομπάμα έθιξε και το θέμα του πυρηνικού εξοπλισμού ζητώντας τη μείωση του οπλοστασίου τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας κατά ένα τρίτο. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις στη Ρωσία, προκειμένου να μπει τέλος στην πυρηνική θεώρηση του Ψυχρού Πολέμου.
Πρόσθεσε ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η αμερικανική ασφάλεια και ταυτόχρονα να μειωθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο. Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Τόνισε ότι το 2016 οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει συνθήκη που θα βάζει τέλος στην παραγωγή σχάσιμου υλικού.
Η Ρωσία ενημερώθηκε για τις προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συνεχιστεί ο πυρηνικός αφοπλισμός, αλλά κρίνει ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο στην διαδικασία αυτή, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τον πρόεδρό μας για την πρόθεση των Αμερικανών να προτείνουν πρωτοβουλίες για μια νέα μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων» δήλωσε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει τις προτάσεις του.
«Ακούσαμε τις πληροφορίες αυτές, κάναμε παρατηρήσεις, κυρίως όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην διαδικασία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων» πρόσθεσε ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η κατάσταση δεν είναι πλέον σήμερα αυτή που ήταν τις δεκαετίες του 1960 ή του 1970, όταν μόνον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έκαναν διαπραγματεύσεις για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. Θα πρέπει τώρα να δούμε ευρύτερα [...] και να ανοίξουμε τον κύκλο των συμμετεχόντων για ενδεχόμενες επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις πυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ και τα όπλα υψηλής ακρίβειας.
«Υψηλής ακρίβειας συμβατικά οπλικά συστήματα αναπτύσσονται. Κράτη που αποκτούν τέτοια όπλα αυξάνουν την επιθετική τους δυνατότητα» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν, χωρίς, όμως, να κατονομάσει κάποιο κράτος ή να αναφερθεί στις προτάσεις του Μπ.Ομπάμα από το Βερολίνο.