Ο καλύτερος πελάτης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων αποδεικνύεται η Τουρκία, καθώς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια τα φρούτα και τα λαχανικά, κερδίζουν συνεχώς τις αγορές της γειτονικής χώρας.
Οπως αναφέρουν τα Νέα σε δημοσίευμα τους, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημείωσαν αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά δεδομένα και διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς, το 2013 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερα οι εξαγωγές στα επίπεδα του 3%-4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το πρώτο τρίμηνο του 2013, χώρες όπως το Γιβραλτάρ, η Σιγκαπούρη, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Αλγερία βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, εκτοπίζοντας σε χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, και ταυτόχρονα σε τροχιά ανόδου βρέθηκαν τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, με τα 6 στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ποια ελληνικά προϊόντα κάνουν θραύση στο εξωτερικό:
- Ορυκτέλαια πετρελαίου
- Παρθένο λάδι
- Φάρμακα για την λιανική πώληση
- Πλάκες από άργιλο
- Σωλήνες κάθε μήκους
- Ψάρια
- Πορτοκάλια
- Λαχανικά
- Φρούτα (κυρίως βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια)
- Τυριά
- Κράματα αργίλου
- Ηλεκτρική ενέργεια
- Φύλλα και ταινίες, λεπτά από αργίλιο
- Τσιγάρα