Ο Ερντογάν απειλεί να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους - «Δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» απαντά στις επικρίσεις - iefimerida.gr

Ο Ερντογάν απειλεί να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους - «Δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» απαντά στις επικρίσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «χαρτί» της στρατιωτικής απειλής στους δρόμους χρησιμοποιεί τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διαλύσει τις διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα διαμηνύει: «Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωνε «σοκαρισμένη» από τις «φοβερές εικόνες» της αστυνομικής καταστολής στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε «αντιδημοκρατικό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή «στήριξε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις» εναντίον του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, απείλησε χθες ότι «αν χρειαστεί» θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους.

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες θέλουν οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές - το πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε μάλιστα χθες σχετικές εικόνες, με υποστηρικτές του Ερντογάν να φωνάζουν «τα χέρια που τα βάζουν με την Αστυνομία πρέπει να σπάσουν».

«Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από εκείνους που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού. «Πρέπει και εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε». Απευθυνόταν θεωρητικά στους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. «Η Αστυνομία μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας κάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν είναι αρκετό, τότε θα κάνει τη δουλειά της η χωροφυλακή. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό, τότε θα μπορούσαμε ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης που φρόντισε στο παρελθόν να χαλιναγωγήσει το στρατιωτικό κατεστημένο, υπεύθυνο για τέσσερις ανατροπές κυβερνήσεων στην Τουρκία σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών.

Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, πάντως, από όταν ξέσπασε η κρίση δείχνει πως ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός. Ποσοστό 35,3% συγκεντρώνει το AKP στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36,3% τον Απρίλιο. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκτοξεύτηκε στο 22,7% από 15,3% τον Απρίλιο. Ενα 62,2% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο με τα σχέδια «ανάπλασης» του Γκεζί. Ενα 54,4% δήλωσε πως η κυβέρνηση επεμβαίνει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στον τρόπο ζωής των πολιτών.

Δύο στους τρεις πολίτες που θέλησαν να απαντήσουν εκτιμούν πως ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η κριτική από την ΕΕ γίνεται όλο και πιο αυστηρή. Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ακόμα μία φορά ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν συνάδει με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν ή για την ελευθερία του λόγου», επισήμανε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, σχολίασε: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία επέτρεψε τελικά την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ,
Τέλος τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σύμφωνα με τη νεκροψία, ο διαδηλωτής στην Άγκυρα Ετχέμ Σαρίσουλουκ (ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι από σφαίρα αστυνομικού, για να υποκύψει στη συνέχεια) πυροβολήθηκε από απόσταση μόλις 4,8 μέτρων!
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας Μπεγιαζίτ Ιλχάν κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα ονόματα των τραυματιών διαδηλωτών που έχουν μεταφερθεί σε αυτά.

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ