«Θα βγάλουμε το στρατό στους δρόμους», προειδοποιεί η τουρκική κυβέρνηση τους διαδηλωτές - iefimerida.gr

«Θα βγάλουμε το στρατό στους δρόμους», προειδοποιεί η τουρκική κυβέρνηση τους διαδηλωτές

«Θα βγάλουμε το στρατό στους δρόμους»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και με χρήση των Ενόπλων δυνάμεων απειλεί η κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να αποτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων. Η προειδοποίηση ήρθε έπειτα από την απόφαση δύο ισχυρών συνδικάτων της χώρας να κηρύξουν γενική απεργία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς αποκάλυψε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να χρησιμοποιήσει ακόμη και το στρατό προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

«Οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τις Ενοπλες δυνάμεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Αρίντς, ενώ προειδοποίησε ήρθε και από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών. «Καλώ τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργάτες να μην μετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις. Αλλιώς θα υποστούν τις νομικές συνέπειες. Η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της όπως πάντα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Ολα αυτά, υπό το φόβο των νέων διαδηλώσεων που υπάρχει έπειτα από την απόφαση των δύο συνδικάτων να κηρύξουν γενική απεργία. Στην Αγκυρα, δυνάμεις καταστολής έχουν σε ετοιμότητα αντλίες νερού και προειδοποίησαν τα περίπου1.000 μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων να επιτρέψουν να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο που είχαν αποκλείσει.

Την ίδια ώρα, η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή» την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία δεν συνάδει, κατά τη γνώμη μου, με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και την ελευθερία της γνώμης παρότι αυτές είναι ουσιώδεις αρχές μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας", είπε η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στο RTL.

Οι διαδηλώσεις του συγκλονίζουν την Τουρκία από τις 31 Μαΐου έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ενώ περίπου 7.500 άτομα έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον, έχουν κοστίσει και πολιτικά στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Today's Zaman», η πλειοψηφία των Τούρκων διαφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Πάρκο Γκεζί, καθώς το 62,2% θέλει να μείνει ο χώρος ως έχει.

Ακόμη, το 49,9% εκτιμά πως η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική, αλλά το 36% πιστεύει ότι εκείνη εκδημοκρατίζεται. Πάντως, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, με 35,3% των προθέσεων ψήφου, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%. Το 2011 το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό περίπου 50%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ