Τα μέτρα λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για να λυθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της χώρας, προειδοποιέι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για θέματα χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Η εφαρμογή της δεύτερης δέσμης μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (Μεσοπρόθεσμο) , η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και, επομένως, την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες », δήλωσε ο Σέφας Λούμινα, ο οποίος υπάγεται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Το δικαίωμα στην τροφή, το νερό, την κατάλληλη στέγαση και την εργασία κάτω από δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας», είπε, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ λιτότητας και η πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή του υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατών μελών. "
Ο κ.Λούμινα, επίσης, κάλεσε τις αρχές να διατηρήσουν κάποια φορολογικά περιθώρια για την κάλυψη ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού, ιδιαίτερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Αυξήσεις φόρων, περικοπές των δημοσίων δαπανών και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε αφόρητη δυστυχία του λαού», είπε.
"Τα χρέη μπορούν να πληρωθούν μόνο από το εισόδημα,» είπε ο κ. Λούμινα. «Η συρρίκνωση της οικονομίας δεν μπορεί να παράγει έσοδα και συμβάλλει στη μειωμένη ικανότητα να εξοφληθούν οι οφειλές. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει μεγαύτερο χρονικό περιθώριο για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που ήδη εφαρμόζονται στην εργασία. "
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας έκανε έκκληση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μην αγνοούν τον αντίκτυπο που έχουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την επίλυση των κρίσεων του χρέους σε Ελλάδα και άλλες χώρες.
"Δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του χρέους, αν δεν λαμβάνονται υπόψη ο παράγοντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο κ. Λούμινα.