H Moody's εκτιμά πως η απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στο σήμα της κρατικής τηλεόρασης, με στόχο την αναδιάρθρωση, απειλεί την κυβερνητική συνοχή και χαρακτηρίζει την εξέλιξη «πιστωτικά αρνητική», όπως ακριβώς και την εξέλιξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ.
Επισημαίνει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε ευρείες διαμαρτυρίες, ενώ επιπλέον, η καθαρή επίδραση στον αριθμό του εργατικού δυναμικού είναι αβέβαιη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μια νέα, μικρότερη εταιρεία, η ΝΕΡΙΤ, θα λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Με βάση το πρόγραμμα της Τρόικα για το 2013, η μείωση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού κατά το ήμισυ, προβλέπεται το Σεπτέμβριο. Τονίζει ακόμη ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω ειδικού διατάγματος, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν το μέτρο στο Κοινοβούλιο όταν έρθει για ψηφοφορία στις επόμενες 40 ημέρες.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο νέων εκλογών αυξάνεται, κάτι που είναι πιστωτικά αρνητικό».
Για το πρόγραμμα προσαρμογής ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως με βάση το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ρίσκα, όσον αφορά την επιτυχία του, δηλαδή την οικονομική ανάκαμψη.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η Moodys σημειώνει ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί εκτός στόχων, καθώς αναφέρει ότι «χωρίς τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πετύχει το σχετικό στόχο στο πρόγραμμα και πιθανόν να έχει ένα κενό χρηματοδότησης της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ φέτος, που θα απαιτήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».
Αναλύει ότι «με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τρόικα για φέτος, η Ελλάδα πρόκειται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δις. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου και περί τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 254 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών για τα κρατικά λαχεία, και για ακίνητα εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένει ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα αποφέρει 712 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Χωρίς την ιδιωτικοποίηση αυτών των εταιρειών φυσικού αερίου, και άλλων κρατικών εταιρειών, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει τους στόχους ιδιωτικοποίησης και πιθανώς θα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ φέτος που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί μέσω επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων».