Μεγάλη διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων στο Λονδίνο - iefimerida.gr

Μεγάλη διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων στο Λονδίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη συμμετοχή, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά ακόμη και των ίδιων των συνδικάτων, είχε τελικά η χθεσινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην «άμαθη» σε τέτοιες κινητοποιήσεις Βρετανία.

Περίπου 25.000 απεργών και συνταξιούχων συμμετείχαν στην πορεία στο Λονδίνο, στην κεφαλή της οποίας προηγούνταν είκοσι απεργοί αστυνομικοί και κατέληξε το απόγευμα έξω από το κτίριο του κοινοβούλιου στο Ουεστμίνστερ Χολ. Με ταμπούρλα, δυνατή μουσική και κεντρικά συνθήματα «Όχι στις Περικοπές», «Πρέπει να Φύγει!» και «Δίκαιες Συντάξεις για Όλους» διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην πορεία πήραν μέρος περίπου 25.000 απεργοί.

Χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες έξω από σχολεία, δικαστήρια και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας να μην επιβληθούν τελικά αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους, και να μην αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης. Η ομοσπονδία PCS, που πρωταγωνιστεί στην απεργία, έκανε λόγο για «την υψηλότερη συμμετοχή στα χρονικά», αν και υπουργοί της κυβέρνησης αμφισβήτησαν τα νούμερα, υποστηρίζοντας πως λιγότερα από τα μισά (από τα 260.000 μέλη της ομοσπονδίας πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα περισσότερα από 15.000 σχολεία (σε σύνολο 21.000) «επηρεάστηκαν» από την απεργία των διδασκαλικών ομοσπονδιών, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, ενώ είναι ενδεικτικό στο τηλεφωνικό κέντρο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%. Στην απεργία πήραν μέρος επίσης ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πολιτικοί υπάλληλοι στρατιωτικών βάσεων, λιμενικοί και πλήθος ακόμη εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μικρές ομάδες αντικαπιταλιστών συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στο Κοινοβούλιο, συνολικά 41 άνθρωποι συνελήφθησαν για διατάραξη δημόσιας ειρήνης, πρόκληση ζημιών ή κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν πως με τα νέα μέτρα θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια και να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για να λάβουν τελικά σύνταξη αισθητά μικρότερη από τον τελικό μισθό τους.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απεργία ανεύθυνη και πρόωρη, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί εδώ ότι η απεργία πραγματοποιείται παρά την αντίθεση των Εργατικών, ο ηγέτης των οποίων Ντέιβιντ Μίλιμπαντ την χαρακτήρισε «λανθασμένη», αν και συμπλήρωσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Η Βρετανία διαθέτει έξι εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, τα τέσσερα συνδικάτα που απήργησαν χθες έχουν μόνο 750.000 μέλη, οι 500.000 εκπαιδευτικοί. Οι συνδικαλιστές όμως είχαν εξαρχής παρουσιάσει την απεργία ως μια πρώτη γεύση των όσων έπονται το φθινόπωρο. Οκτώ στα 10 σχολεία της Βρετανίας είτε παρέμειναν κλειστά είτε υπολειτούργησαν. Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια έγιναν σε περίπου 30 πόλεις. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε πως εννέα στους δέκα υπαλλήλους που χειρίζονται τις τηλεφωνικές κλήσεις του κοινού δεν προσήλθαν στην εργασία τους. Η «Independent» έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη απεργία της τελευταίας πενταετίας. Από την άλλη πλευρά, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και αεροδρόμια λειτούργησαν σχεδόν κανονικά, παρά τη συμμετοχή στην κινητοποίηση μέρους του προσωπικού των τελωνείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ