Στα ύψη η ανεργία, στο ναδίρ το λιανεμπόριο - iefimerida.gr

Στα ύψη η ανεργία, στο ναδίρ το λιανεμπόριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο ναδίρ βρίσκεται το λιανεμπόριο, αποτυπώνοντας την έλλειψη ζεστού χρήματος στην αγορά και τη καθίζηση της κατανάλωσης λόγω της συρρίκνωσης των μισθών και της εκτίναξης της ανεργίας.

Τα νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αν μη τι άλλο προβληματίζουν καθώς δείχνουν ότι τον Απρίλιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 8,8% σε σχέση με πέρσι, αφού η μείωση της κατανάλωσης δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε τα καταστήματα τροφίμων.

Ειδικότερα, η μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα διατροφής έφτασε στο 4,6% σε σχέση με πέρσι, ενώ για έναν ακόμα μήνα η "βουτιά" των πωλήσεων από τα πρατήρια καυσίμων (11,6%) δείχνει ότι ο κλάδος έχει μπει σε περιπέτειες, χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψιν τις νέες επιβαρύνσεις στη κατοχή και χρήση των Ι.Χ. που έρχονται λόγω της αύξησης των Τελών Κυκλοφορίας και των νέων "φουσκωμένων" τεκμηρίων.

Πραγματικά εντυπωσιακή είναι, πάντως, η μείωση των πωλήσεων στα είδη που πλέον θεωρούνται... πολυτελείας, όπως τα καλλυντικά, τα ρούχα και παπούτσια, τα οικιακά είδη εξοπλισμού, όπου η πτώση ήταν της τάξης του 18,6%, 6,3% και 19% αντιστοίχως!

Αν επιχειρήσει, δε, κανείς να δει σωρευτικά τις απώλειες στο κλάδο του λιανικού εμπορίου από την αρχή της χρονιάς, θα μείνει μάλλον σοκαρισμένος, καθώς η μείωση των πωλήσεων είναι της τάξης του 13,3% σε σχέση με το επίσης κακό πρώτο τετράμηνο του 2010. Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, στα καταστήματα τροφίμων η μείωση των πωλήσεων είναι της τάξης του 8,5%, στα είδη καλλυντικών 19,2%, στα είδη ένδυσης- υπόδησης 21,6%, στα είδη οικιακού εξοπλισμού 23,4%...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ