Μια νέα τεχνολογία που εξελίσσεται αυτή την περίοδο από το MIT, τονίζει μέσω του βίντεο μικροσκοπικές κινήσεις και μεταβολές του χρώματος επιτρέποντας έτσι στον θεατή να δει ακόμη και τον παλμό ενός μωρού.
Ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων ενός νεογένητου δείχνει το βρέφος ξαπλωμένο και τυλιγμένο, με την αναπνοή του να γίνεται ανεπαίσθητα αντιληπτή. Αλλά όταν το βίντεο περνάει από έναν αλγόριθμο που μπορεί να ενισχύσει τη κίνηση και το χρώμα, το πρόσωπο του βρέφους πάλεται με κόκκινο χρώμα σε κάθε χτύπο της καρδιάς.
Η διαδικασία της ενίσχυσης λέγεται μεγέθυνση βίντεο κατά Όιλερ, και είναι το εγκεφαλικό παιδί μιας ομάδας επιστημόνων στο ερευνητικό εργαστήριο υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης του ΜΙΤ.
Η ομάδα αρχικά ανέπτυξε το πρόγραμμα για να παρακολουθεί νεογέννητα βρέφη χωρίς να τα αγγίζει. Αλλά σύντομα έμαθαν πως ο αλγόριθμος μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα βίντεο για να αποκαλύψει αλλαγές που δεν γίνονται αισθητές στο ανθρώπινο μάτι. Ο καθηγητής Freeman, υπεύθυνος της ομάδας, φαντάζεται την χρήση του σε αναζητήσεις διάσωσης, όπου οι διασώστες θα καταλαβαίνουν από απόσταση αν κάποιος παγιδευμένος σε ένα βουνό, αναπνέει ακόμη.
Το σύστημα λειτουργεί εξετάζοντας κάθε εικόνα στο βίντεο, όπου προσδιορίζει ελάχιστες μεταβολλές στο χρώμα και τις ενισχύει μέχρι 100 φορές, κάνοντας μια αχνή αλλαγή προς το ροζ, σε έντονο κοκκκίνισμα. Οι επιστήμονες που το ανέπτυξαν πιστεύουν πως μπορεί να έχει εφαρμογές σε βιομηχανίες όπως την εξόρυξη πετρελαίου. Όπου για παράδειγμα ένας τεχνικός θα μπορούσε να βιντεοσκοπεί τις συνδέσεις μια μηχανής για να εντοπίσει τα επικίνδυνα να σπάσουν σημεία.
Η ομάδα στο ΜΙΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις στον αλγόριθμο από το περασμένο καλοκαίρι που το πρωτοπαρουσίασε, για να επιτύχει καλύτερη ποιότητα στο αποτέλεσμα, με σημαντικές βελτιώσεις στην διαύγεια και στην ακρίβεια.
Η ομάδα εργάζεται για να μεταφέρει την εφαρμογή σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα. 'Ετσι οι άνθρωποι παντού θα μπορούν να βλέπουν αυτές τις μικροσκοπικές κινήσεις.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την παρουσίαση της νέας αυτής τεχνολογίας.