Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση σηματοδοτούν μία αποφασιστική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στις μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με αφορμή την παύση της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Πώς γεννήθηκε όμως το φαινόμενο που αποκαλούμε «ελληνική τηλεόραση» και πώς διαμορφώθηκε μέσα στο χρόνο;
Στις γραμμές που ακολουθούν, παρουσιάζονται τα τρία σημαντικότερα βιβλία-μελέτες (εμπειρικές, ιστορικές και άλλες), μέσα από τις οποίες μπορεί να γνωρίσει κανείς την ελληνική ιστορία του μέσου που απομάκρυνε όσο κανένα άλλο την ελληνική κοινωνία από το βιβλίο και την ανάγνωση.
Γιώργος Ν. Κάρτερ, Ελληνική ραδιοφωνία-τηλεόραση, Εκδόσεις Καστανιώτη 2004.
Έχει γραφτεί ότι ο Γιώργος Κάρτερ είναι ο "ληξίαρχος και ιστορικός" της Ελληνικής Τηλεόρασης. Σ' αυτό το βιβλίο μας δίνει τώρα τη ληξιαρχική της πράξη και την αυθεντική ιστορία της. Και όχι μόνο. Μας περιγράφει άγνωστα γεγονότα, τηλεορατικές ιστορίες, που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο φως, "τεκμηριωμένες, καίριες και τσουχτερές οι περισσότερες", καθώς παρατηρεί ένας γνωστός κριτικός. Ο Γιώργος Κάρτερ, εξάλλου, ως εκφωνητής, παραγωγός εκπομπών και σκηνοθέτης, έζησε και το ελληνικό ραδιόφωνο στη μεταπολεμική του άνθηση. Για το ραδιόφωνο, την ιστορία του και τους ανθρώπους του μιλά εδώ ο συγγραφέας με προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα.
Στην αφηγηματική του γραφή, την άνετη κι επικοινωνιακή, βρίσκουμε το λογοτέχνη που το έργο του έχει βραβεύσει η Ακαδημία Αθηνών.
Τέσσα Δουλκέρη, Ελληνική τηλεόραση (Εμπειρική έρευνα), Εκδόσεις Παπαζήση, 1999
Η έρευνα αυτή έχει σκοπό να δει τί "σκέφτεται" το κοινό, "πώς αντιδρούν" οι τηλεθεατές-τριες απέναντι σ' αυτό το "μαγικό" κουτί - την τηλεόραση.
Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, η "συμπεριφορά" τους; Γιατί βλέπουν τηλεόραση; Τί τους ενδιαφέρει περισσότερο; Το βιβλίο αυτό αποτελεί προσπάθεια της κ. Τέσσας Δουλκέρη για να δώσει το "ερέθισμα" σε νέους - νέες ερευνητές -τριες για μελέτη των κοινωνικών θεμάτων ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Στάθης Βαλούκος, Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, Αιγόκερως 2008.
Η "Ιστορία της ελληνικής Τηλεόρασης" περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εισαγωγή, με αντικείμενο την ανακάλυψη των μηχανών και τις πρώτες παρουσιάσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, για να εστιάσει εν συνεχεία στο ξεκίνημα της τηλεόρασης στην πατρίδα μας.
Δομημένη σε δεκατρία κεφάλαια, αναπτύσσει με πρωτότυπο αφηγηματικό ύφος τα διαδοχικά βήματα, από τη λειτουργία του πρώτου τηλεοπτικού πομπού της ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης του 1960 ως την εγκατάσταση της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας στη χώρα μας και από τις πρώτες εκπομπές της πειραματικής τηλεόρασης στο Ζάππειο, τον Ιούλιο του 1965 ως την αναμετάδοση της Ολυμπιάδας του 2004 σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το βιβλίο συμπληρώνει ένας πλήρης οδηγός τηλεοπτικών σειρών, ενημερωμένος ως τις μέρες μας (2008), στατιστικοί πίνακες και Index δημιουργών.