Τέλος εποχής για την ΕΡΤ και επισήμως αφού στις 23:15 της Τρίτης «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο του κρατικού καναλιού και επαναφορά του σε τρεις μήνες με νέα μορφή.
Η κυβερνητική απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ η οποία εξαγγέλθηκε το απόγευμα της Τρίτης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, άρχισε να υλοποιείται γύρω στις 10 το βράδυ (διαβάστε τη σχετική είδηση ΕΔΩ) όταν έρχισε να κόβεται σταδιακά το σήμα από τους αναλογικούς πομπούς. Αρχικά σταμάτησε η μετάδοση στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη.
Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνονταν προς τον Υμηττό προκειμένου να διακόψουν το σήμα και από εκεί. Στις 23.15 το σήμα έπεσε και ψηφιακά σε όλη την Ελλάδα και η ΕΡΤ, επισήμως, σίγησε. (Δείτε την τελευταία εικόνα της ΕΡΤ λίγο πριν πέσει το σήμα ΕΔΩ).
Οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης, ωστόσο, συνέχισαν τη μετάδοση από το Ραδιομέγαρο. Εικόνα από το στούντιο μετέδιδε για μερικά λεπτά ακόμη η ιστοσελίδα της ΕΡΤ, η NOVA και ο ΟΤΕ TV. Σταδιακά το σήμα χάθηκε και από εκεί.
Ωστόσο, μέχρι αργά τη νύχτα το πρόγραμμα μεταδιδόταν από το ERT World (στην Ελλάδα μέσω NOVA) και από διάφορους ιστοτόπους livestreaming.
Παράλληλα ο 902 με το που έπεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα αναμετέδιδε την εικόνα από το Ραδιομέγαρο, αλλά με διακοπές. Μάλιστα το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η Digea διέκοψε «την ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902 με το επιχείρημα ότι η τηλεόραση του 902 αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ».
Τέλος, όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι του κρατικού καναλιού που συνεχίσαν τη μετάδοση κατά τη διάρκεια της νύχτας το αναλογικό σήμα επανήλθε στη συχνότητα 11 στην Πάρνηθα και στη συχνότητα 23 στην Θεσσαλονίκη, ενώ έπειτα από προσπάθειες επανήλθε το σήμα και στο Βόλο. Ο 902, πάντως, μέχρι και τις 03.00 τα ξημερώματα δεν εξέπεμπε σήμα. Το ΚΚΕ, τόνισε πως θέτει το κανάλι στη διάθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ραδιομέγαρο στη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην επικράτεια.
Στη συγκέντρωση που ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα κατόπιν καλέσματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, σωματείων, επαγγελματικών ομάδων και φοιτητικών συλλόγων.
Μεταξύ άλλων από το Ραδιομέγαρο πέρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Μανώλης Γλέζος.
Στις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε και συναυλία των μουσικών συνόλων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών που κατά δεκάδες συρρέουν στο ραδιομέγαρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ, ενώ συναυλία έχει προγραματιστεί και στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.
Κεδίκογλου: Κλείνει η ΕΡΤ, ένας «θύλακας αδιαφάνειας και σπατάλης» - Νέα κρατική τηλεόραση μετά το καλοκαίρι
Η απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ με τη σημερινή του μορφή, την απόλυση των 2.656 εργαζομένων της και την επαναλειτουργία του το συντομότερο δυνατό υπό νέο καθεστώς και με πολύ μικρότερο σχήμα ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου το απόγευμα της Τρίτης (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ).
Οπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου στη θέση της ΕΡΤ που σταμάτησε να εκπέμπει το βράδυ της Τρίτης, θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. Το νέο κανάλι θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό με πολύ λιγότερο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα απολυθούν, θα αποζημιωθούν κανονικά και στην περίπτωση που το επιθυμούν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κεδίκογλου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Πριν την ανακοίνωση του λουκέτου ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσσε πρωτοφανή επίθεση κατά της ΕΡΤ λέγοντας πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ιερές αγελάδες ενώ χαρακτήρισε το κρατικό κανάλι μοναδικό θύλακα σπατάλης και αδιαφάνειας (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ).
Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ.
Το Μέγαρο Μαξίμου για τους λόγους που αποφασίστηκε να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Το βράδυ της Τρίτης κυκλοφόρησε και ένα non paper από το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του οποίου η κυβέρνηση εξηγούσε τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο στην ΕΡΤ.
Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει πως το λουκέτο στην ΕΡΤ αποφασίστηκε υπό την πίεση της Τρόικα για απολύσεις, καθώς και ότι ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και καιρό και η οποία ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν είχε υλοποιηθεί ως τώρα προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Επίσης, σύμφωνα με το non paper η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ και όχι κάποια προβληματική ΔΕΚΟ για συμβολικούς λόγους, για να δείξει πως ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται. Η κυβέρνηση αναφέρει πως πρότυπο για τη νέα δημόσια τηλεόραση που θα δημιουργηθεί θα είναι τα δίκτυα BBC, RAI, ZDF και τονίζει πως κανείς από τους νυν εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν προσλήφθηκε αξιοκρατικά. (Διαβάστε ΕΔΩ όλο το non paper του Μεγάρου Μαξίμου).
Θύελλα αντιδράσεων από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Η απόφαση της κυβέρνησης για το λουκέτο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νόμο επικύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου* με την οποία άνοιξε ο δρόμος για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ δεν φέρει τις υπογραφές των τεσσάρων υπουργών που προέρχονται από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.
Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι ανακοινώσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «πραξικόπημα» και «παράνομη» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να την πάρει πίσω.
«Το περιεχόμενο των όσων είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο ραδιοτηλεοπτικό «διάγγελμα» του ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν», δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. «Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις που έχω ήδη κάνει για το θέμα της ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή», πρόσθεσε.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως μια διαδικασία που «θα ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
*Ολόκληρη την ΠΝΠ μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.