Ειδικές δυνάμεις εκκένωσαν την Πλατεία Ταξίμ, τώρα εισβάλλουν στο Πάρκο Γκεζί [βίντεο] - iefimerida.gr

Ειδικές δυνάμεις εκκένωσαν την Πλατεία Ταξίμ, τώρα εισβάλλουν στο Πάρκο Γκεζί [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης εισέβαλαν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ το πρωί εκκένωσαν την πλατεία Ταξίμ. Νωρίτερα ο Tούρκος Πρωθυπουργός είχε ζητήσει την αποχώρηση των διαδηλωτών από το πάρκο.

Εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, έπειτα από την είσοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας νωρίς το πρωί, οι οποίες απομάκρυναν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα εκατοντάδες συγκεντρωμένους νέους που πετούσαν εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.

«Τους καλώ να αποσυρθούν από το πάρκο και τους το ζητώ ως ο Πρωθυπουργός της χώρας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στη 1 το μεσημέρι σήμερα ενώ κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι εσκεμμένα καταστρέφουν την εικόνα της Τουρκίας και την οικονομία της.

Για συστηματικό σχέδιο κατά της Τουρκίας μίλησε ο Ερντογάν κατ' εντολή του οποίου, εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας εισήλθαν λίγο πριν από τις 7 σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταξίμ, θέατρο των επεισοδίων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τις τελευταίες 12 ημέρες.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους λιγοστούς διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία, οι περισσότεροι μέσα σε σκηνές ενώ γέμισαν με καπνογόνα την ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτρέψουν τη συγκέντρωση και άλλων διαδηλωτών.

Ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στην πλατεία Ταξίμ φωνάζοντας: «Κάθε μέρος είναι Ταξίμ, κάθε μέρος αντιστέκεται».

Ακολούθησαν συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τις οποίες υπήρξαν δεκάδες τραυματισμοί ενώ η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ανέφερε ότι υπάρχει ένας νεκρός διαδηλωτής.

Νωρίτερα, οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου, το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αιτιολόγησε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας στην Πλατεία Ταξίμ με το επιχείρημα ότι οι διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει εδώ και 12 ημέρες αμαύρωναν την εικόνα της Τουρκίας.

«Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο», δήλωσε ο Αβνί Μουτλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την πρωινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ταξίμ σε περιθωριακά στοιχεία.

Η αστυνομία δεν κινήθηκε κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η επικείμενη καταστροφή του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα από τις συμπλοκές των αντικυβερνητικών διαδηλωτών με την αστυνομία σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί. Πηγή Τα Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ