Eκτός από τη «γυναίκα με τα κόκκινα» που έγινε το σύμβολο της εξέγερσης στην Πλατεία Ταξίμ οι γυναίκες της Τουρκίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Η συντηρητική στροφή του Τούρκου Πρωθυπουργού -του οποίου η σύζυγος φοράει μπούργκα- έβγαλε τις γυναίκες στο δρόμο.
«Ο Ερντογάν θέλει να ελέγξει τη συμπεριφορά των γυναικών» εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Τίμπα Μπαικάλ, φοιτήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει στην ισότητα των φύλων. Εξάλλου το έχει πει δημόσια. Πιστεύει ότι η θέση των γυναικών είναι στο σπίτι και στην αναπαραγωγή παιδιών.
Ξαπλωμένη σε μια κουβέρτα πάνω στην Πλατεία Ταξίμ η Οικιού, με ντοκτορά ιστορίας σχολιάζει: «Η πίεση πάνω στο σώμα των γυναικών αυξάνεται».
Πράγματι, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε ως σήμερα την άποψή του για τη θέση της γυναίκας. Κάθε φορά που έχει την ευκαιρία ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του να κάνουν τρία και πέντε παιδιά. Αυτή η άποψη μεταφράζεται και πολιτικά στην Τουρκία. Το «Υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων» εξαφανίστηκε το 2011 και πήρε τη θέση του το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Θεμάτων». «Τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται με τον πιο σαφή τρόπο» δηλώνει η Μέλις Ινάν, 30 ετών, εκδότρια. Κινδυνεύει προφανώς και η έκτρωση η οποία επετράπη το 1983. Τον Μάιο του 2012 ο Ερντογάν αποκάλεσε την έκτρωση «δολοφονία». Αμέσως ο υπουργός Υγείας ετοίμασε νόμο για να μειώσει το χρόνο διακοπής της κύησης. Οι φεμινίστριες αντέδρασαν και ο νόμος δεν πέρασε αλλά όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα αναβιώσει.
Στην Πλατεία Ταξίμ τα διεθνή ΜΜΕ γνώρισαν και μια άλλη εικόνα της Τουρκίας: Φωτογραφίες γυναικών αναρτήθηκαν σε πλακάτ, όσες δολοφονήθηκαν από έναν σύζυγο, έναν αδελφό ή έναν ξάδελφο. Είναι το πρόσωπο αυτής της καθημερινής βίας της Τουρκίας στην οποία 3 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά δολοφονημένες από εναν άντρα της οικογένειας.
«Οι νόμοι υπάρχουν αλλά υπάρχει κενό ανάμεσα στα κείμενα και στην εφαρμογή τους» εξηγεί μια γυναίκα. Μαζί με άλλες διαδηλώνουν κάθε σάββατο στην Λεωφόρο Ιστικλάλ που δίνει στην Πλατεία Ταξίμ. «Με την παρουσία μας στο Πάρκο Γκεζί ξαναδίνουμε όψη σε όλες τις γυναίκες» προσθέτει.