To Βερολίνο είναι η μητρόπολη του clubbing. Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί, άλλωστε. Κάθε χρόνο η πόλη μετρά 25 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Το 35% των τουριστών ταξιδεύει στη Γερμανία για τα club του Βερολίνου. Ο ετήσιος τζίρος τους ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Αποφασιστικό κίνητρο για πολλούς που εργάζονται σε δημιουργικούς τομείς της οικονομίας (ντιζάιν, μουσική, λογισμικά, κινηματογράφος, μίντια, διαφήμιση) να εγκατασταθούν στο Βερολίνο είναι το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Για να φτάσει όμως το Βερολίνο στο σημείο να θεωρείται σήμερα η «παγκόσμια πρωτεύουσα των club» χρειάστηκε σειρά συντονισμένων προσπαθειών πολλών παραγόντων, όπως και του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο πρόσκειται στους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες.
Στο Βερολίνο τα club είναι θεσμός. Η προώθηση της ποπ μουσικής στην πόλη, η διαφήμιση βερολινέζικων συγκροτημάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων από ερασιτέχνες στις συνοικίες, έχει αποδώσει καρπούς. Το «Μουσικό Συμβούλιο» (Music board) είναι ένας οργανισμός που επιδοτείται με 1.000.000 ευρώ ετησίως και εκπροσωπείται από τον δήμο και όλους τους σημαντικούς συλλόγους της σχετικής μουσικής σκηνής.
Από το 2000 δε, υπάρχει η «Επιτροπή των Club» (Club Commission) που σήμερα αποτελείται από 120 ιδιοκτήτες. Στόχος της είναι η επαγγελματική κατάρτιση των μελών του, η παροχή συμβουλών, οι δημόσιες σχέσεις, η δικτύωση και η προώθηση των συμφερόντων του τομέα σε συνεργασία με την πολιτική και με παράγοντες της οικονομίας, από ξενοδόχους μέχρι εκπροσώπους του κλάδου των ακινήτων.