«Ο ξεχασμένος ήχος των σφυριών και των τρυπανιών άρχισε να ακούγεται και πάλι στα εργοτάξια της Αθήνας». Θα χαρακτηριζε κανείς ακόμα και ... ρομαντική την εικόνα αυτή που μεταφέρει το Reuters για την Ελλάδα που ανακάμπτει, μπαίνει στην ανάρρωση, όμως έχει ακόμη ανάγκη από αίμα, όπως συμπεραίνει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πρόωρη την διακήρυξη της κυβέρνησης ότι η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη...
Το άρθρο φιλοξενεί τόσο δηλώσεις εργαζόμενων (π.χ. Ενός επιπλοποιού που το τηλέφωνό του χτυπά ξανά για παραγγελίες, τόσο και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά περί Grecovery. Εντοπίζει μεν τις αλλαγές, καταρχήν στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για την κρίση, σημειώνει όμως ότι η αλλαγή του κλίματος είναι περισσότερο ορατή στη διάθεση των Ελλήνων παρά στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας που διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης με την ανεργία να ανέρχεται στο 27%.
«Παρόλες τις αναφορές του Σαμαρά στο "success story" όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Ελλάδα που έχει διασωθεί δύο φορές θα χρειαστεί περαιτέρω δανειακή ανακούφιση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
«Εγώ θα ήμουν εξαιρετικά προσεκτικός στη χρήση της φράσης success story,» λέει ο Christoph Weil, οικονομολόγος της Commerzbank στην Φρανκφούρτη. « Είανι φυσιολογικό ότι η οικονομία παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό σημεία ανάκαμψης, αλλά για να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάρρωση θα π ρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα ανασυγκρότησης και να πάρει επιπλέον δάνεια.
Ειδική αναφορά γίνεται στην αποτυχία προσέλκυσης των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ χθες. Oλα τα στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters, δείχνουν ότι επίκειται περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους και διαγραφή μέρους των χρεώ που οφείλονται σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, γεγονός που δεν θα ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων στη Γερμανία ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Οι εξαγωγές, ο τουρισμός και οι επενδύσεις – που υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην ανάρρωση – δεν έχουν δείξει ακόμα σημάδια ξεκάθαρης βελτίωσης, παρά τη σειρά μέτρων που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές για μείωση των μισθών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σημειώνει το άρθρο. Οι ελπίδες ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν πάλι να προβαίνουν σε δανεισμούς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να περιμένουν σημειώνει το άρθρο. «Η ανακεφαλαιοποιήση είναι η αφετηρία για την την τραπεζική πίστη. Ο δρόμος για να το πετύχουμε είναι μακρύς και η επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρει αναφορά της κεντρικής τράπεζας.
Η κυβέρνηση γίνεται αλαζονική. Πιστεύουν ότι η ανάρρωση/ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη απ' ότι πραγματικά είναι» σημειώνει ο Γιάννης Λούλης μιλώντας στο Reuters, επισημαίνοντας ότι παραμένει απαισιόδοξος για την την οικονομία.