Guardian: Η ΔΕΠΑ ήταν το πετράδι στο στέμμα των ιδιωτικοποιήσεων και η Ελλάδα δεν πήρε ούτε μία προσφορά - iefimerida.gr

Guardian: Η ΔΕΠΑ ήταν το πετράδι στο στέμμα των ιδιωτικοποιήσεων και η Ελλάδα δεν πήρε ούτε μία προσφορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ακόμα πλήγμα για το «προβληματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» αποτελεί για την Ελλάδα το «ναυάγιο» με τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian που περιγράφει τον κρατικό προμηθευτή φυσικού αερίου ως το πετράδι στο στέμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το δημοσίευμα τονίζει την έκπληξη της ελληνικής πλευράς για την ανυπαρξία προσφοράς ειδικά από την Gazprom και επικαλείται τη δήλωση μέλους του ΤΑΙΠΕΔ ότι «δεν είχαμε την παραμικρή υποψία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

«Νομίζω ότι το μήνυμα οι Ρώσοι το πήραν, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δηλαδή η συμφωνία δεν επρόκειτο να εγκριθεί», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος. Τονίζει, ωστόσο, ότι η απογοήτευση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εάν ο αγωγός TAP (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), επιλέχθηκε ως η διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. «Αν ο TAP έχει επιλεγεί θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την οικονομία στην Ελλάδα και τον περιφερειακό της ρόλο», είπε.

Οσο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ο Guradian αναλύει:

«Η αποτυχία να εξασφαλίσει η Ελλάδα δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ πριν από την προθεσμία της Δευτέρας σηματοδοτεί μια δυνητικά τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει αναγκαστεί να κάνει επανειλημμένα βήματα προς τα πίσω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της. Οι ρευστοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ που κατάρτισε η Τρόικα. Από τον αρχικό στόχο της να κερδίσει 50 δισ. μέχρι το 2019, η Αθήνα λέει τώρα ότι θέλει να κερδίσει 11,1 δισ. μέχρι το 2016 και 25 δισ. έως το 2020. Ο στόχος των 2,6 δισ. είχε οριστεί για το 2013, αλλά η έλλειψη των προσφορών για τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι ακόμα και αυτός ο «ταπεινός» στόχος φαντάζει ανέφικτος.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας της οποίας το χρέος αναμένεται να χτυπήσει το 185% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ