Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου, μετά τη σημερινή αναπάντεχη εξέλιξη με την αποχώρηση των Ρώσων.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το θέμα που προέκυψε τη Δευτέρα με την αποχώρηση των Ρώσων από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ (διαβάστε τη σχετική είδηση ΕΔΩ), ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, όμως, από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.
«Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom, αντίθετα, η Sintez μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.
Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου. Χαρακτήρισε μάλιστα τη ΔΕΠΑ ως σημαντική εταιρεία, με αξία η οποία όχι μόνο έχει μείνει αμετάβλητη σε διάστημα έξι μηνών αλλά που ενδεχομένως να έχει ενισχυθεί, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.
Ο κ. Παπαγεωργίου, σημείωσε, μάλιστα, ότι η Gazprom θα μπορεί να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό αν και εφόσον το επιθυμεί.
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.
Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως θα επανεξετασθεί προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα που προκύπτει τώρα, μετά το ναυάγιο με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που είναι το πώς θα καλυφθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Οπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου ο συγκεκριμένος στόχος θα τεθεί ξανά επί τάπητος στις συζητήσεις με την Τρόικα.
Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.
Ικανοποίηση για τη ΔΕΣΦΑ
Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί. «Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. «Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός.
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα της Δευτέρας το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε και επισήμως ότι δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.
Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.
Gazprom: Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της εταιρείας
Η έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για την μη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ήταν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom ο λόγος που απέσυρε το ενδιαφέρον της για την αγορά της εταιρείας. Οι Ρώσοι επισημαίνουν πως η ΔΕΠΑ έχει ήδη πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και τονίζουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος διαμορφώνει την αξία της εταιρείας. Κάτι που δεν συνυπολογίζεται στον διαγωνισμό πώλησης.
Διαψεύδει η Κομισιόν ανάμειξή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.
Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.
Στέλιος Σταυρίδης: Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από την εξέλιξη με την Gazprom. Ο Στέλιος Σταυρίδης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου» καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ακόμη, επέκρινε την αρχική ανακοίνωση των Ρώσων σχετικά με τους οφειλόμενους λογαριασμούς καθώς ανέφερε ότι αυτός δεν είναι λόγος αποχώρησης, αλλά αναγνώρισε πως η καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού μπορεί να επηρέασε την απόφασή τους.