Την αντίθεση της ΕΚΤ σε οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος που δεν είναι αμιγώς εθελοντική, επανέλαβε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ, που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ, δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία για την εθελοντική μετακύλιση (roll-over), καθώς, όπως είπε, «είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου».
«Η άποψή μας είναι κατά όλων των προτάσεων που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές [...] Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.
«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τρισέ, είπε ότι «είναι απαραίτητο οι χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν απολύτως τις ευθύνες τους», τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις [...] θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικά οφέλη από ένα εξίσου φιλόδοξο μακροοικονομικό πλαίσιο που θα εντοπίζει εγκαίρως τις ανισορροπίες» και προσέθεσε ότι «η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους είναι η εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής αποκατάστασης».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μάλλον μια «διόρθωση» παλαιότερων «καταχρήσεων», παρά μια θεραπεία λιτότητας.
«Αυτό που αποκαλούμε σήμερα λιτότητα είναι η διόρθωση σε πολλές περιπτώσεις ασύνετων περασμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί», είπε, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για τη θεραπεία λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα για την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η αύξηση των μισθών σ' αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε ως παράδειγμα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση» για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκλίσεις στο μέλλον, καθιστώντας αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πηγή: in.gr