Η πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Ζοζέ Μπαρόζο στην Κομισιόν εκτός από πολιτική, είναι και εξόχως συμβολική, αφού η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει κάνει σημαία κατά της λιτότητας το ελληνικό πρόβλημα και τον ρόλο της Τρόικα στην διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Στους ευρωπαϊκούς κύκλους λέγεται μάλιστα ότι στις εμπιστευτικές δημοσκοπήσεις που έχει κάνει το GUE στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία η υποψηφιότητα Τσίπρα έχει απήχηση κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να πάρει το χρίσμα. Αν τελικά είναι υποψήφιος με την ριζοσπαστική αριστερά για την θέση του πρέδρου της κομισιόν, αυτό θα του προσδώσει αναγνωρισιμότητα και απήχηση στην Ευρώπη ενισχύοντας περαιτυέρω την θέση του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Στις ευρωεκλογές του 2014 στις οποίες θα ισχύσουν οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις της Λισαβόνα ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα εκλέγεται μόνο από τους ευρωβουλευτές. αλλά τίθεται επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, σαν υποψήφιος πρωθυπουργός και θα κάνει καμπάνια σε όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.
Λέγεται ότι η Σοσιαλιστική ομάδα θα κατεβάσει υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ η Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα σε ποιόν θα δώσουν το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν. Η ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να εξετάζει σοβαρά να δώσει το χρίσμα στον Αλέξη Τσίπρα, αφού η υποψηφιότητα του αντιμετωπίζεται ιδιαιτέρως θετικά τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ριζοσπάστες της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλωστε σε εθνικό επίπεδο το πιο ισχυρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αφού κατέχει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.