Oλοι στο Δίστομο- Τι δήλωσαν για τις πολεμικές αποζημιώσεις και τη Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Oλοι στο Δίστομο- Τι δήλωσαν για τις πολεμικές αποζημιώσεις και τη Χρυσή Αυγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Δίστομο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη σφαγή του πληθυσμού από τους Ναζί παραβρέθηκαν σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης αλλά και οι πολιτικοί αρχηοί Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Τσίπρας, μίλησε για την ανάγκη να υψωθεί «μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας», ενώ παράλληλα φωτογραφίζοντας την Χρυσή Αυγή, τόνισε πως «όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα. Αύριο θα αμφισβητήσουν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη θυσία του λαού μας, την ίδια την Εθνική Αντίσταση».

Τέλος, μιλώντας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτήρισε «ένα πάγιο αίτημα του λαού μας που παραμένει ιστορικά αδικαίωτο» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό. Δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό».

Καμμένος: Στην Ελλάδα που έχει υποφέρει από τους Ναζί, δε χωράνε σβάστικες

Στο Δίστομο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του κόμματος Σπύρο Γαληνό και την βουλευτή Ελενα Κουντουρά, παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο των θυμάτων και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου του 1944.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως «το γερμανικό κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ το έγκλημα που έκανε» και πως «αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στην ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ δήλωσε πως «Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν και εκείνοι που συνεργάζονται με το Δ' γερμανικό οικονομικό Ράιχ, ότι οι Γερμανοί φεύγοντας σκότωσαν και τους δοσίλογους που συνεργάστηκαν μαζί τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο που έχει ποτιστεί με αίμα Ελλήνων, βρεφών, μεσήλικων, γερόντων από το ναζισμό, δεν χωράνε σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί. Πρέπει όλοι μαζί να τους απομονώσουμε και να ενωθούμε, γιατί μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να νικήσουμε».

Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει με πάλη τις πολεμικές αποζημιώσεις

Να διεκδικήσει ο λαός με πάλη και αγωνιστική διάθεση τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και την κατάργηση των μνημονίων αλλά και να τσακίσει τις νεοναζιστικές πρακτικές ζήτησε τη Δευτέρα από το Δίστομο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, δήλωσε πως «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ