Ποια είναι η αγαπημένη φίρμα ρούχων των Ευρωπαίων νεοναζί εδώ και 45 χρόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Ποια είναι η αγαπημένη φίρμα ρούχων των Ευρωπαίων νεοναζί εδώ και 45 χρόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Παρίσι, μερικά μέτρα από το κατάστημα ρούχων Citadium, ο Κλεμάν Μερίκ άφησε την τελευταία του πνοή. Αριστερός ακτιβιστής, ο Μερίκ και οι φίλοι του είχαν μόλις ψωνίσει πόλο της γνωστής φίρμας Fred Perry, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκπτώσεων.

Βγαίνοντας από το κατάστημα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα ακροδεξιών σκίνχεντς. Ο Μερίκ γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει, χτυπώντας θανάσιμα το κεφάλι του. Ήταν μόλις 18 ετών.

Τα γαλλικά ΜΜΕ εξέτασαν το ενδεχόμενο η τραγωδία να υπήρξε απόρροια της κλιμακούμενης βίας που πυροδότησε ο πρώτος νόμιμος γκέι γάμος στη Γαλλία στις τάξεις της ακροδεξιάς. Στην πορεία, όμως, ανακάλυψαν ότι στο επίκεντρο αυτού του τρομερού περιστατικού βρισκόταν ένα βρετανικής προέλευσης κοντομάνικο μπλουζάκι μάρκας Fred Perry.

Έχοντας επίγνωση της «ακροδεξιάς κληρονομιάς» της, η φίρμα Fred Perry ανέκαθεν προσπαθούσε να διευρύνει το target group της και να αποτινάξει από πάνω της την κηλίδα της ναυαρχίδας της νεοναζιστικής ενδυματολογικής αισθητικής. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επιστράτευσε προσωπικότητες όπως ο Άντι Μάρεϊ και η Έιμι Γουάινχαουζ για να διαφημίσουν τα προϊόντα της και να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Η φίρμα έχει επισταμένως προβάλει τις διασημότητες που έχουν τιμήσει τα πόλο της στο παρελθόν, από τον πρόεδρο Κένεντι και τον μουσικό Πολ Γουέλερ μέχρι τον κορυφαίο ποδηλάτη Μπράντλεϊ Γουίγκινς.

Η Fred Perry, όμως, δεν είναι η μόνη βρετανική εταιρεία ρουχισμού που αγωνίζεται να αποτινάξει το παρελθόν της. Το ίδιο έχει συμβεί με φίρμες όπως η Burberry και η Stone Island, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο μέρος οπαδών του ποδοσφαίρου.

Πιο πρόσφατα, η Lonsdale βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν αποκαλύφθηκε ότι αποτελεί την αγαπημένη μάρκα των Γερμανών νεοναζί, και τούτο εξαιτίας των τεσσάρων γραμμάτων (NSDA) που περιέχονται στο όνομά της και τα οποία παραπέμπουν στο NSDAP, δηλαδή στα αρχικά του Γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού εργατικού κόμματος του Χίτλερ.

Το πρόβλημα με τη Fred Perry ανάγεται πίσω στη δεκαετία του 1960 και πιο συγκεκριμένα το 1966, όταν μία μικρή ομάδα γνωστή ως Hard Mods έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους του Λονδίνου. Βέβαια, τα εν λόγω σικ «τυπάκια» ήταν ευφυή, απεχθάνονταν τη βία και δήλωναν α-πολιτικοί. Επίσης, έκοβαν τα μαλλιά τους πολύ κοντά – ένα λουκ που με το πέρασμα του χρόνου προσέλαβε μία πιο κάζουαλ αισθητική (τζινς και στρατιωτικές μπότες).

Από αυτό το υβρίδιο προέκυψε ο όρος «σκίνχεντς» («ξυρισμένα κεφάλια») σηματοδοτώντας τη γέννηση μίας εθνικής κουλτούρας. Δυστυχώς, όμως, αυτή η διευρυμένη πλέον μόδα εμπλουτίστηκε με ορισμένα ανεπιθύμητα στοιχεία, όπως λόγου χάρη τη βία στα γήπεδα, καθώς και την επιθετικότητα προς τους αφιχθέντες εκείνη την εποχή στη Βρετανία Ασιάτες μετανάστες.

Η «χαριστική βολή» στη φίρμα δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν ένα μεγάλο τμήμα των σκίνχεντς ευθυγραμμίστηκε με το Βρετανικό Εθνικιστικό Μέτωπο, συνδέοντας το περίφημο πόλο με την ακροδεξιά στη Βρετανία και όχι μόνο.

Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι ο Βρετανός τενίστας Fred Perry, ο οποίος έδωσε το όνομά του στα προϊόντα της εταιρείας το 1952, υπήρξε γιος σκληροπυρηνικού σοσιαλιστή, που υπηρέτησε το κόμμα των εργατικών.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ