Με το κιάλι αναζητούν πλέον οι εργολάβοι αγοραστές ακινήτων και γι αυτό είναι πλέον διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα, ενώ προσφέρουν και μεγάλες ευκολίες πληρωμής προκειμένου να μπορέσουν να διώξουν τα ακίνητα που τους έχουν μείνει απούλητα.
Ενδεικτικό είναι πως την τελευταία 5ετία πάνω από 200.000 διαμερίσματα έχουν μείνει απούλητα και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να βρίσκεται προ των πυλών οι κατασκευαστές αποφάσισαν να γίνουν τραπεζίτες, να δημιουργήσουν τα δικά τους χρηματοδοτικά πακέτα, αφού πλέον ζητούν ελάχιστη προκαταβολή και η αποπληρωμή γίνεται σε δόσεις με τη μορφή... ενοικίου.
Οπως αναφέρει η «Ημερησία» ο αγοραστής πληρώνει ένα μέρος του συνολικού ποσού και συμφωνεί με τον εργολάβο για την πληρωμή του υπολοίπου σε 5, 10 ή 15 χρόνια με την καταβολή μηνιαίου ποσού.
Ο εργολάβος με τον αγοραστή υπογράφουν ένα συμφωνητικό, που όμως δεν είναι το τελικό συμβόλαιο, καθώς ο πρώτος κάνει παρακράτηση κυριότητας και ο δεύτερος έχει το δικαίωμα της χρήσης και της άρσης της παρακράτησης μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος που συμφωνήθηκε.
Τα οφέλη από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. Ο κατασκευαστής «ξεφορτώνεται» ακίνητα που επί χρόνια έμεναν στα αζήτητα και εγγράφει έσοδα στην εταιρεία του. Μπορεί έτσι να μείνει ζωντανός μέχρι να περάσει η κρίση στην κτηματαγορά αλλά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την τράπεζα για άλλες επενδύσεις.