«Γη και ύδωρ» προσφέρουν πλέον οι εργολάβοι οικοδομών, προκειμένου να βρουν αγοραστές για τα περίπου 200.000 διαμερίσματα που έχουν χτιστεί την τελευταία 5ετία.
Στην προσπάθειά τους να πουλήσουν τα ακίνητα που παραμένουν στα αζήτητα, πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από τις αρχές του 2014, οι κατασκευαστές έγιναν τραπεζίτες και ουσιαστικά δημιουργούν τα δικά τους χρηματοδοτικά πακέτα. Αντικαθιστούν έτσι την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, χωρίς πάντως να δίνουν οι ίδιοι χρήματα στους υποψήφιους αγοραστές.
Το νέο εργαλείο προώθησης των απούλητων σπιτιών τους προβλέπει ουσιαστικά την καταβολή προκαταβολής και την αποπληρωμή σε δόσεις με τη μορφή ενοικίου. Δηλαδή ο αγοραστής πληρώνει ένα μέρος του συνολικού ποσού και συμφωνεί με τον εργολάβο για την πληρωμή του υπολοίπου σε 5, 10 ή 15 χρόνια με την καταβολή μηνιαίου ποσού.
Οι προτάσεις
Ο εργολάβος με τον αγοραστή υπογράφουν ένα συμφωνητικό, που όμως δεν είναι το τελικό συμβόλαιο, καθώς ο πρώτος κάνει παρακράτηση κυριότητας και ο δεύτερος έχει το δικαίωμα της χρήσης και της άρσης της παρακράτησης μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος που συμφωνήθηκε.
Για παράδειγμα, γνωστή οικοδομική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Αττικής έχει δημιουργήσει σειρά χρηματοδοτικών πακέτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μη χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Οπως διαφημίζει:
Για δυάρι διαμέρισμα ο αγοραστής μπορεί να πληρώσει μετρητά από 20.000 ευρώ και πάνω και στη συνέχεια μπορεί να πληρώνει από 350 ευρώ μηνιαίως και με εξόφληση έως 12 χρόνια. Ουσιαστικά το σπίτι αυτό κοστίζει περί τις 70.000 ευρώ, η προκαταβολή είναι 20.000 ευρώ, ελάχιστο ποσό, και τα υπόλοιπα 50.000 μπαίνουν σε δόσεις των 350 ευρώ τον μήνα για 12 χρόνια. Βεβαίως, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή η δόση αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης. Η ίδια εταιρεία για τριάρι διαμέρισμα ζητά προκαταβολή από 40.000 ευρώ και μηνιαία δόση από 500 ευρώ. Μπορεί ουσιαστικά να χρηματοδοτεί έως και το 80% της συνολικής αξίας.
Αλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Εκάλη, προσφέρει 5ετή χρηματοδότηση του ακινήτου, δηλαδή πληρωμή προκαταβολής και δυνατότητα εξόφλησης έως και 60 μήνες.
Τα οφέλη από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. Ο κατασκευαστής «ξεφορτώνεται» ακίνητα που επί χρόνια έμεναν στα αζήτητα και εγγράφει έσοδα στην εταιρεία του. Μπορεί έτσι να μείνει ζωντανός μέχρι να περάσει η κρίση στην κτηματαγορά αλλά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την τράπεζα για άλλες επενδύσεις.
Πολύ σημαντικό επίσης ότι έξι μήνες πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων οι εργολάβοι προσπαθούν να πουλήσουν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα έτσι ώστε να μην πληρώσουν φόρο. Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ οι εργολάβοι το γλίτωναν κόβοντας το ρεύμα, όμως ο νέος φόρος που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ετσι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τα απούλητα διαμερίσματα.
Οταν πουλήσουν τα ακίνητα με τα παραπάνω πακέτα χρηματοδότησης, τα χαράτσια αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο η παρακράτηση κυριότητας παραμένει στον εργολάβο μέχρι τη λήξη του συμφωνητικού και την υπογραφή του τελικού συμβολαίου. Πηγή Ημερησία