Επιτέλους, ένα σοβαρό βιβλίο ρίχνει φως στην ψυχική ταλαιπωρία που ονομάζεται «αγάπη» [εικόνα] - iefimerida.gr

Επιτέλους, ένα σοβαρό βιβλίο ρίχνει φως στην ψυχική ταλαιπωρία που ονομάζεται «αγάπη» [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι είναι αγάπη και γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ανίκανοι να τη βρουν; Τι είναι η μοναξιά και γιατί μας βασανίζει; Τι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και γιατί και πώς λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν; Στόχος αυτού του βιβλίου είναι ν' απαντήσει σ' αυτές τις ερωτήσεις αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα μυστικά της καρδιάς.

Από το λυκαυγές του είδους μας, τα ανθρώπινα πλάσματα σε κάθε τόπο και σε κάθε χρόνο αντιπάλεψαν μ' έναν απείθαρχο συναισθηματικό πυρήνα που συμπεριφέρεται με απρόβλεπτους και χαοτικούς τρόπους.

Η επιστήμη αποδείχτηκε ανήμπορη να τα βοηθήσει. Ο πρώτος γιατρός του δυτικού κόσμου, ο Ιπποκράτης, το 450 π.Χ. υποστήριζε ότι τα συναισθήματα πηγάζουν από τον εγκέφαλο. Είχε δίκιο, αλλά για τα επόμενα δυόμισι χιλιάδες χρόνια η ιατρική δεν μπόρεσε να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συναισθηματική ζωή.

Τα ζητήματα της καρδιάς ήταν ζητήματα που αφορούσαν μόνο τις τέχνες: τη λογοτεχνία, το τραγούδι, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το χορό. Μέχρι σήμερα.

Η περασμένη δεκαετία γνώρισε μια έκρηξη επιστημονικών ανακαλύψεων σχετικά με τον εγκέφαλο, απαρχή μιας επανάστασης που υπόσχεται ν' αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τα παιδιά μας και την κοινωνία μας.

Η επιστήμη μπορεί επιτέλους να στρέψει τη διεισδυτική της ματιά στα αρχαιότερα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Οι αποκαλύψεις της καραδοκούν να γκρεμίσουν ουκ ολίγες σύγχρονες απόψεις σχετικά με τις εσώτερες διεργασίες της αγάπης.

Τι είναι τα συναισθήματα και γιατί τα νιώθουμε; Τι είναι οι σχέσεις και γιατί υπάρχουν; Τι προκαλεί συναισθηματικό πόνο και πώς μπορεί αυτός να επουλωθεί-με φάρμακα, με ψυχοθεραπεία και με τα δύο; Τι είναι η ψυχοθεραπεία και πώς θεραπεύει; Πώς πρέπει να διαμορφώσουμε την κοινωνία μας για να εξασφαλίσουμε συναισθηματική υγεία; Πώς πρέπει να ανατρέφουμε τα παιδιά μας και τι να τους διδάσκουμε; Η διερεύνηση αυτών των ζητημάτων δεν είναι απλώς μια πνευματική εξόρμηση: οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις απαντήσεις για να κατανοήσουν το νόημα της ζωής τους.

Βλέπουμε καθημερινά την ανάγκη για αυτή τη γνώση και βλέπουμε και τις θλιβερές συνέπειες της έλλειψης της. Οι άνθρωποι που δεν διαισθάνονται ή δεν σέβονται τους νόμους της επιτάχυνσης ή της δυναμικής τσακίζουν τα κόκαλά τους. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές της αγάπης χαραμίζουν τη ζωή τους και τσακίζουν την καρδιά τους. Η απόδειξη αυτού του πόνου είναι ολόγυρά μας με τη μορφή αποτυχημένων γάμων, οδυνηρών σχέσεων, παραμελημένων παιδιών, ανεκπλήρωτων φιλοδοξιών και απραγματοποίητων ονείρων. Και σε αριθμούς αυτά τα τραύματα συνδυάζονται για να καταστρέψουν την κοινωνία μας, στην οποία η συναισθηματική ταλαιπωρία και τα παρακλάδια της είναι κοινός τόπος.

Οι ρίζες αυτής της ταλαιπωρίας συχνά μένουν αθέατες και παραβλέπονται, ενώ τα προτεινόμενα γιατροσόφια δεν μπορούν να αποδώσουν, επειδή έρχονται σε αντίφαση με τους συναισθηματικούς νόμους που η κοινωνία μας δεν αναγνωρίζει ακόμα.

Στοιχεία: «Μια γενική θεωρία της αγάπης» των Thοmas Lewis, Fari Amini, Richard Lannon, μετάφραση: Άννα Παπασταύρου, εκδ. Νεφέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ