Μείωση κατά 4.000 στον αριθμό των κρεβατιών στο ΕΣΥ προβλέπει το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Από τις 32.000 κλίνες που θα παραμείνουν, τουλάχιστον οι 560 θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία των νοσοκομείων.
Τον πυρήνα των αλλαγών στα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως δήλωσε, το τελικό σχέδιο θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μειωθούν άμεσα οι 36.000 λειτουργικές κλίνες του ΕΣΥ που έχουν κάλυψη 70%, σε 32.000 με στόχο η κάλυψή τους να αυξηθεί κατά 10% - όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Από το σύνολο των ιατρών που εξυπηρετούν αυτές τις κλίνες, προτείνεται η ανακατανομή έως 600 εξ αυτών για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών του συστήματος, καθώς και η κάλυψη 80 θέσεων ιατρών για την υποστήριξη υποστελεχωμένων κλινικών. Σημειώνεται ωστόσο ότι η ανακατανομή του ιατρικού προσωπικού θα γίνεται εντός των περιφερειών όπου ήδη υπηρετούν.
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις μετακινήσεις προσωπικού αλλά και στις «άγονες» θέσεις, καθώς κανένας γιατρός δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον, διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι «οι γιατροί είναι αυτοί που πρέπει να υπηρετούν το σύστημα και όχι το αντίστροφο». Παράλληλα από τα 2.000 τμήματα στο ΕΣΥ συνιστάται η συνένωση των 330 αλλά και η μεταφορά 40 κλινικών σε νοσοκομεία του ίδιου νομού - δηλαδή, όπου προκύπτουν σχετικές ανάγκες.
Συγχωνεύσεις προβλέπονται και για τους συντονιστές διευθυντές των κλινικών, αφού μετά τις συνενώσεις κάποιοι... περισσέυουν.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση ή εγκύκλιος που θα προβλέπει αρχικά την τοποθέτηση του αρχαιότερου συντονιστή διευθυντή ως υπευθύνου της κλινικής και κατόπιν θα ακολουθήσει κρίση των προσόντων.