Την ώρα που οι περισσότερες «βαριές» βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται σε ύφεση, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να συγκεντρώνει έσοδα τα οποία μετρώνται σε δισεκατομμύρια. Πολλά δισεκατομμύρια.
19,4 για την ακρίβεια ήταν τα κέρδη της ευρωπαϊκης αγοράς ποδοσφαίρου τη σεζόν 2011-12 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Deloitte. Ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε στην έρευνα ήταν 11%, δηλαδή, 1,9 δισ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League και Serie A), όπως επίσης και στη θετική συμβολή του Euro 2012. Τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα αντιπροσωπεύουν το 9,3 δισ. ευρώ (48%) των συνολικών εσόδων, καταδεικνύοντας το εξαιρετικό εμπορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι διοργανώσεις.
Ο Νταν Τζόουνς, Partner στο Sports Business Group της Deloitte, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι και τα πέντε πρωταθλήματα σημείωσαν ρεκόρ εσόδων για το έτος 2011/12, αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα τους κατά 685 εκ.ευρώ (8%), σε σύγκριση με το 2010/11. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, είναι πιθανό τα συνολικά έσοδα που προκύπτουν από αυτά τα πρωταθλήματα να ξεπεράσουν το πόσο των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2001/02».
Η αγγλική Premier League παρέμεινε το κυρίαρχο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα παγκοσμίως, με τις αγγλικές ομάδες να αυξάνουν τα έσοδά τους κατά 87 εκ. λίρες (ποσοστιαία αύξηση 4% σε αγγλικές λίρες), συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 2.360 εκ. αγγλικών λιρών το έτος 2011/12. Επιπλέον, η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση εσόδων (όταν αυτά υπολογίζονται σε ευρώ) κατά 16% (400 εκ.ευρώ), επαναφέροντας έτσι τη διαφορά της Premier League από το δεύτερο πρωτάθλημα της κατάταξης, τη γερμανική Bundesliga, στο 1 δισ. ευρώ.