Αυτοδιαλύεται την Κυριακή ο Συνασπισμός για να ενταχθεί στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Αυτοδιαλύεται την Κυριακή ο Συνασπισμός για να ενταχθεί στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αυτοδιάλυσή του έπειτα από 21 χρόνια ως ανεξάρτητο κόμμα θα αποφασίσει την Κυριακή 9 Ιουνίου ο Συνασπισμός, καθώς θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη διάλυσή του και την ενσωμάτωσή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Την εισήγηση θα κάνει ο γραμματέας του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας, ενώ τις εργασίες θα κλείσει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση για την αυτοδιάλυση αναμένεται να ληφθεί κατά πλειοψηφία, καθώς το Αριστερό Ρεύμα, η μεγαλύτερη ιδεολογική τάση του ΣΥΝ, θα ψηφίσει κατά. Η οριστική απόφαση όμως θα ληφθεί από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ που θα γίνει τη μεθεπόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου. Το Αριστερό Ρεύμα, με βασικό εκφραστή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θεωρεί ότι η πιο ενδεδειγμένη πολιτικά λύση είναι η αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών να γίνει μετά το συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο μήνα. Το αν θα υπάρξει ή όχι μια μικρή χρονική περίοδος για την αυτοδιάλυση, θα αποφασιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάλυση του ΣΥΝ γίνεται παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εγγραφές νέων μελών έχουν ήδη αρχίσει. Στις 12 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές μελών με δικαίωμα ψήφου, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να εγγράφονται μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν μέρος περίπου 3.000 σύνεδροι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πώς ξεκίνησε ο Συνασπισμός

Ο Συνασπισμός που αναμένεται να αυτοδιαλυθεί την Κυριακή, έχει την αφετηρία του στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 με τη συνεργασία του ΚΚΕ με την ΕΑΡ και την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Λίγο αργότερα το 1991, το ΚΚΕ, με γραμματέα την Αλέκα Παπαρήγα αποχώρησε και οι δυνάμεις τής τότε ανανεωτικής αριστεράς, με τις δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΚΚΕ, συγκρότησαν το νέο κόμμα που πήρε επίσημα το χαρακτήρα ενιαίου κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από 26-28 Ιουνίου 1992, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο τη Μαρία Δαμανάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ