Πρωτοφανής δικαστική απόφαση στην Αυστραλία, αναμένεται να γράψει ιστορία, αφού για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ένας άνδρας κατάφερε να αναγνωριστεί ως «ουδέτερο» φύλο.
Πρόκειται για τον Σκωτσέζικης καταγωγής Αυστραλό ακτιβιστή Μέι Γουέλμπι Νόρι, ο οποίος σε ηλικία 52 ετών κατάφερε με δικαστική απόφαση να αποκτήσει ταυτότητα με «ουδέτερο» φύλο. «Απροσδιόριστο» για την ακρίβεια, αφού η ταυτότητα γράφει sex: Non-specified.
Οπως απεφάνθη το Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας «Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από κάποιον που δεν θέλει να είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα, αλλά ένα ον ουδέτερο».
Ετσι για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, ο Νόρι απέκτησε νομική αναγνώριση στο δικαίωμα του να μην ταυτίζεται ούτε με το ανδρικό ούτε με το γυναικείο φύλο, ανατρέποντας τον ισχύοντα νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται με το ένα ή με το άλλο φύλο.
Ο ίδιος ο Νόρι, μετά την δικαστική απόφαση δήλωσε «δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους».
Παράλληλα, η δικηγόρος του Νόρι, Εμιλι Κρίστι δήλωσε σχετικά: «Αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι το φύλο δεν έχει μόνο δύο όψεις, το θηλυκό και το αρσενικό και πρέπει να επισημοποιηθεί αυτό νομικά σ' όλα τα νομικά έγγραφα»
Η υπόθεση της διακαούς επιθυμίας του Norrie να είναι ένα όν ουδέτερο επίσημα, και στα μάτια του νόμου, ξεκίνησε το 2010 όταν η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά του ότι είναι «απροσδιορίστου γένους» (sex not specified).
Ωστόσο ένα μήνα μετά την αρχική απόφαση, ο Νόρι έλαβε μια επιστολή από το Ληξιαρχείο που έγραφε ότι «έγινε λάθος και δεν γίνεται να είναι γένους ουδετέρου!»
Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Νόρι κατέφυγε στην Ανώτατη Αρχή, το Εφετείο, όπου οι τρεις εφέτες συμφώνησαν ότι «αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος "φύλο" δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό».