To Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, το αδιέξοδο συνεχίζεται... - iefimerida.gr

To Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, το αδιέξοδο συνεχίζεται...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε. Και τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί από χθες το μεσημέρι διεθνείς αναλυτές, μεγάλα επενδυτικά funds, ευρωπαϊκές τράπεζες και βέβαια τους συνεταίρους μας, καθώς είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι άλλο η ψήφιση ενός επώδυνου «πακέτου» μέτρων κι άλλο η εφαρμογή του. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του Κοέν ντε Λέους, στρατηγικού αναλυτή στην KBC, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο REUTERS, αναφέρει ότι «δεν βλέπω πώς η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία σωτηρίας. Έτσι, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ξανά, τα οποία θα δημιουργήσουν φαύλο κύκλο ύφεσης και περαιτέρω αύξηση του Χρέους. Στο τέλος όλοι θα βαρεθούν, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν πιο έντονες, θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».


Σε ανάλογο ύφος κινούνται όλοι οι αναλυτές που κλήθηκαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, η οποία δεν αναμένεται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα και κατά την ψήφιση του Εφαρμοστικού. Η συνισταμένη, μάλιστα, των αναλύσεων αυτών είναι ότι μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν αναμφίβολα θετικό και ανακουφιστικό για τις αγορές, που έτρεμαν για το ενδεχόμενο «ατυχήματος», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει κερδηθεί ο πόλεμος για την Ελλάδα, καθώς τα πολλά και σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν και εξακολουθούν να αναζητούν λύση. «Οι αγορές γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στη κατεύθυνση της ανάκαμψης. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα στοιχεία της αδύναμης οικονομίας θα συνεχίσουν να πιέζουν τις αγορές» σημειώνει ο Φιλίπ Τσιζέλς, επικεφαλής του τομέα Έρευνας της BNP PARIBAS, ενώ άλλοι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουν δράση και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι στις 3 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του EUROGROUP, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, προβλέποντας, μάλιστα, ότι με την εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου πάμε για συντεταγμένη αναδιάρθρωση, που θα συμπεριλαμβάνει και «κούρεμα» στις αξίες των ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ