Tο Google Maps χρησιμοποιούν ως μέσο αναγνώρισης οι Τούρκοι διαδηλωτές, δημιουργώντας το Istanbul Polis Hareketleri: ένα χάρτη κινήσεων της αστυνομίας, που επικεντρώνεται στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την «καρδιά» των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η χαρτογράφηση/ παρακολούθηση των διαδηλώσεων και των κινήσεων της αστυνομίας σε πραγματικό χρόνο αποτελεί νέο φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε και το 2010 κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν το Google Maps για να επισημάνουν τη δράση της αστυνομίας και τις κινήσεις αστυνομικών οχημάτων και ελικοπτέρων.
Στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, πέρα από τις κινήσεις της αστυνομίας, επισημαίνονται τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος όπως μπλόκα, επισημάνσεις ανοιχτών και κλειστών οδών, επισημάνσεις χαρακτηριστικών ομάδων (ποιοι βρίσκονται πού και γιατί διαδηλώνουν) και άλλα στοιχεία ενδιαφέροντος. Ωστόσο, απουσιάζουν (κατά πάσα πιθανότητα εσκεμμένα) άλλα, πιο ευαίσθητα στοιχεία, όπως οι θέσεις συγκεκριμένων ατόμων, όπως εθελοντών γιατρών.
Επίσης, για να αποφεύγουν τον εντοπισμό και τη λογοκρισία, οι χρήστες φορητών συσκευών με πρόσβαση στο Ίντερνετ που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στην Τουρκία χρησιμοποιούν λογισμικό το οποίο κρυπτογραφεί τις συνδέσεις και τις επικοινωνίες τους. Υπηρεσίες και εφαρμογές όπως το Twitter, το Ustream και το Zello χρησιμοποιούνται ευρύτατα, ενώ όλο και περισσότεροι κατεβάζουν στις συσκευές τους εφαρμογές όπως το Hotspot Shield, που παρέχει ασφαλή σύνδεση VPN (Virtual Private Network). Η κατασκευάστρια εταιρεία, Anchorfree, κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των downloads αυτές τις ημέρες.