Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που χρειάζεται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανανεωθεί. Η ανανέωση αυτή έχει επιβραδυνθεί, καθώς το 1960 - 2000 οι ποσότητες φρέσκου νερού που καταλήγει στη Μεσόγειο (από ποτάμια) έχει μειωθεί κατά 20%.
Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που ήταν χθες, τα Ηνωμένα Εθνη (Πρόγραμμα για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) παρουσίασαν έκθεση για την κατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Οπως ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος στην Αθήνα, Maria Luisa Silva Mejias:
Οπως αναφέρει και «η Καθημερινή» η Μεσόγειος, το κοινό σπίτι για περισσότερα από 150 εκατομμύρια ανθρώπους και πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τις δραστηριότητές μας. Οι διάφορες μορφές ρύπανσης, η υπεραλίευση, η υπερδόμηση και η ερημοποίηση των ακτών εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, σε αυτά προστίθενται και ορισμένα νέα, όπως η ολοένα και μεγαλύτερη «εισβολή» ξενικών ειδών από άλλες θάλασσες. Μάλιστα εκτιμάται ότι κάθε 10 ημέρες ένα νέο είδος «εισβάλλει» στη Μεσόγειο.
Περισσότερο από το 65% των ιχθυοαποθεμάτων αλιεύεται πάνω από το όριο βιωσιμότητας.
Το 37% των παράκτιων οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων εξακολουθεί να απορρίπτει τα λύματά του στη θάλασσα. Το 18% των βιολογικών καθαρισμών στη Μεσόγειο είναι ανεπαρκές, καθώς προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια επεξεργασία.
Η διάβρωση των ακτών είναι σημαντική απειλή, ειδικά για την ανατολική Μεσόγειο. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας έως 61 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο υποθαλάσσιος θόρυβος αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά και ορισμένα είδη ψαριών. Κύριες πηγές του, ο ήχος των πλοίων και τα σόναρ που χρησιμοποιούνται στις σεισμικές έρευνες.
Περισσότερα από 100 είδη θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση.