O δερβίσης με την αντιασφυξιογόνα μάσκα έστειλε ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν - iefimerida.gr

O δερβίσης με την αντιασφυξιογόνα μάσκα έστειλε ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράλληλα με τις μαχητικές διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ ένα άλλο σύμπαν εκτυλίσσεται με μουσική, παραστάσεις και δράσεις πολιτών. Ενας περιστρεφόμενος δερβίσης που κρατούσε μια αντιασφυξιογόνα μάσκα έστειλε χθες το ισχυρότερο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν που επιστρέφει απόψε στην Τουρκία μετά την περιοδεία του στο Μαγκρέμπ.

Στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι η συνάντηση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εν μέσω νέων μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τόσο στην Αγκυρα όσο και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διήμερη γενική απεργία.

Οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο και οι διαδηλωτές απέρριψαν ακόμη και τη «συγγνώμη» που είχε ζητήσει για την αστυνομική βία την Τρίτη ο Μπουλέντ Αρίντς.

«Απαιτούμε οι αρχηγοί της αστυνομίας που είναι υπεύθυνοι για τη βία να απολυθούν» δήλωσε εκπρόσωπος των διαδηλωτών προς τους δημοσιογράφους, διαβάζοντας τη λίστα με τα αιτήματά τους, μετά τη συνάντηση με τον Μπουλέντ Αρίντς στην Αγκυρα.

Νωρίτερα ο Αρίντς είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ για να εξετάσουν πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, απόντος και του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ ζήτησε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών. «Τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα καθορίσουν τις εξελίξεις από εδώ και πέρα» συμπλήρωσε ο Εγιούπ Μουμτσού, της Ενωσης Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιστρέφει στην Τουρκία την Πέμπτη, από την περιοδεία του στις χώρες του Μαγκρέμπ.

Το απόγευμα της Τετάρτης διοργανώθηκε νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, αυτή τη φορά οργανωμένη από τα συνδικάτα. Η συγκέντρωση στην πλατεία απ' όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια πριν από μία εβδομάδα, ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση συνδικάτων στην Αγκυρα νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης.

Στο μεταξύ η Hurriet ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησαν οι ταραχές σε τρεις. Η εφημερίδα επικαλείται την Τουρκική Ιατρική Ενωση και αναφέρει ότι πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Φωτο Kostas Tsironis

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ