Με σύστημα που μοιάζει με το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά με διεύρυνσή του στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια, θα φορολογούνται από την επόμενη χρονιά τα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στα τρία κόμματα -στη σύσκεψη που έληξε άκαρπη- προβλέπει τη φορολόγηση κατά ακίνητο και όχι κατά περιουσία, κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα υπολογίζεται ανά τετραγωνικό (στρέμμα για τα εκτός σχεδίου) με συγκεκριμένα κριτήρια απομείωσης ή προσαύξησης και όχι με βάση κλίμακα όπως προέβλεπε το βασικό σενάριο που είχε εκπονήσει η διακομματική επιτροπή.
«Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση για όλα. Αυτή είναι η επιδίωξή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το νέο σύστημα δεν θα προβλέπει γενικό αφορολόγητο αλλά απαλλαγές και εξαιρέσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει με το ΕΕΤΗΔΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η εισήγηση της διακομματικής για αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα αστικά ακίνητα και πλήρη απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών πάει... περίπατο και η όποια ελάφρυνση θα προκύψει από την κλιμάκωση των συντελεστών που θα ισχύσουν. Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 33 κλιμάκια, που θα διαφοροποιούνται με συντελεστές αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της αξίας τους, με το φόρο να ξεκινά από το 1 ευρώ ανά τ.μ.. Ειδικά όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, δεν θα απαλλαγούν πλήρως αλλά η επιβάρυνσή τους θα είναι χαμηλότερη από τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων αγροτεμαχίων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε τελείως διαφορετική βάση από τα σενάρια της διακομματικής, γιατί εκτιμήθηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ετίθετο σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος των 3,1 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή, που δεν βρίσκει σε πρώτη φάση αντίθετα τα τρία κόμματα, εκτιμάται ότι θα περάσει και από τις Συμπληγάδες της Τρόικα.