Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2000 ο Παναγιώτης Παπανικολάου, με το πτυχίο των Οικονομικών φρέσκο στο χέρι, αποφάσισε να επιστρέψει στη Σαμοθράκη και να θέσει ξανά σε λειτουργία το μικρό τυροκομείο του παππού του. Το εκσυγχρόνισε και μαθητεύοντας πλάι σε μάστορες τυροκόμους, σήμερα παράγει προϊόντα με μεγάλη επιτυχία.

Προ ημερών πήρε το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων στα Βραβεία Ποιότητας 2013 του «Γαστρονόμου». «Σας ευχαριστώ πολύ. Εχω ένα μικρό τυροκομείο, τόσο μικρό που απορώ πώς με ξετρυπώσατε». Τα γέλια και τα χειροκροτήματα διέλυσαν την αμηχανία του. «Δύο εκκλήσεις μόνο. Στον κόσμο να αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και στους πολιτικούς να τα βοηθούν».

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου είναι ένας ακόμη επιστήμονας -οικονομολόγος- που προτίμησε τη ζωή στο νησί του, τη Σαμοθράκη, από τη ζωή πίσω από ένα κομπιούτερ, καθώς και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία του τόπου του. Έτσι, επαναλειτούργησε το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, που ανήκε στον παππού του.

Το μοναδικό τυροκομείο στην Σαμοθράκη

Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.

Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.

Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει τη γραβιέρα, το κασκαβάλι, τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι, και τη φέτα.

Ολα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με φυσική καλλιέργεια γιαουρτιού, και διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ενα ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες του νησιού, ενώ ένα μικρότερο φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ενας λόγος που το τυρί μας είναι ξεχωριστό», μας είπε, «είναι ότι τα ζώα αρμυρίζουν καθημερινά και βόσκουν στην εξαιρετικά πολυποίκιλη χλωρίδα της Σαμοθράκης. Κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τυροκομώ μόνο όσο έχω γάλα από το νησί».

Πού βρίσκουμε τα προϊόντα

Στα παντοπωλεία της Αλεξανδρούπολης. Στην Αθήνα διατίθεται στον Μιράν (Ευριπίδου 45, 210-32.17.187) και στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961).

Τυροκομείο Σαμοθράκης, Σαμοθράκη, τηλ.: 6974 776 827. Πηγή Γαστρονόμος

Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ελληνες που αγνοούν την κρίση: Η περίπτωση του οικονομολόγου Παναγιώτη Παπανικολάου που έκανε τυροκομείο με βραβεία [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ