Από το Πορτ-ο-Πρενς, την Ντάκα και το Καράτσι, μέχρι το Ναϊρόμπι και το Γιοχάνεσμπουργκ, οι urban survivors των παραγκουπόλεων ανθίστανται. Τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που κατέγραψαν διάσημοι φωτογράφοι στα άθλια παραπήγματα παρουσιάζονται σε μια ξεχωριστή έκθεση.
Τα έργα θα εκτίθενται έως τις 30 Αυγούστου 2013, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Σήμερα, η οργάνωση παρεμβαίνει σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλο τον κόσμο, περιθάλποντας είτε υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, είτε θύματα σεξουαλικής βίας στο Πορτ-ο-Πρενς, είτε ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η επιβίωση στις παραγκουπόλεις
Ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε παραγκουπόλεις. Τι είναι παραγκούπολη, σύμφωνα με τον οργανισμό UN-HABITAT του ΟΗΕ; Μια υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα πέντε βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση. Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ-ο-Πρενς, ο συνωστισμός, η ανεπάρκεια των δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Η έκθεση Urban Survivors, που έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, είναι ανοικτή για το κοινό στο χώρο «Περιβάλλον & Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος προσβάσιμος καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου).