Την ώρα που έπεφταν εκατοντάδες δακρυγόνα και πυκνοί καπνοί σκέπαζαν την κεντρική πλατεία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, οι κάτοικοι της χώρας δεν έβλεπαν τα επεισόδια στην οθόνη της τηλεόρασής τους. Αντί για τα τεκταινόμενα στην πλατεία Ταξίμ, τα ιδιωτικά κανάλια συνέχιζαν να μεταδίδουν το κανονικό τους πρόγραμμα.
Η ζωή των πιγκουίνων, μία εκπομπή μαγειρικής και ένα ντοκιμαντέρ για τον Αδόλφο Χίτλερ ήταν ανάμεσα στις επιλογές που είχαν οι Τούρκοι τηλεθεατές τις στιγμές που κορυφωνόταν η πιο έντονη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης που έχει δει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Τα κανάλια έκαναν μία σύντομη αναφορά στη διαδήλωση στα προγραμματισμένη δελτία ειδήσεων, πριν προχωρήσουν σε άλλα θέματα. Και δεν υπήρχε κανένα σχόλιο για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία, ούτε έγινε λόγος για τους τραυματισμούς.
Μοναδική διέξοδος ενημέρωσης για τους Τούρκους ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χάρη σε αυτά άρχισε να συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος στους δρόμους και τα τηλεοπτικά δίκτυα αναγκάστηκαν από τη «σιωπή» της Παρασκευής να αρχίσουν βαθμιαία να κάνουν αναφορά στα περιστατικά έως την Κυριακή.
Το γεγονός ότι τα κανάλια «έκλεισαν τα μάτια» προκάλεσε αντιδράσεις, με αρκετούς να διαδηλώνουν με πλακάτ που ασκούσαν αυστηρή κριτική στην απόφαση των ΜΜΕ να κρατήσουν στο σκοτάδι τους περίπου 75 εκ. κατοίκους της χώρας για τα περιστατικά που γρήγορα διαδόθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.
Με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από κτίρια τηλεοπτικών σταθμών και ένα βαν συνεργείου να δέχεται επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, οι ιθύνοντες πήραν το μήνυμα. Μάλιστα το NTV απολογήθηκε για τη στάση του, με τον CEO του δικτύου, Τσεμ Αουντίν, να παραδέχεται πως «το κοινό μας νιώθει προδομένο», προσθέτοντας πως έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό.