Σάλος στη Δύση από την καταδίκη 43 στελεχών ΜΚΟ στην Αιγυπτο - iefimerida.gr

Σάλος στη Δύση από την καταδίκη 43 στελεχών ΜΚΟ στην Αιγυπτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο δυτικό κόσμο η απόφαση του δικαστηρίου του Καϊρου να καταδικάσει σε φυλάκιση 43 στελέχη ΜΚΟ που λειτουργούσαν στην Αίγυπτο χωρίς την άδεια των αρχών και με ξένη χρηματοδότηση.

Η δίωξη είχε κινηθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ στη χώρα κυβερνούσε ο στρατός, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ τον Ιανουάριο της χρονιάς εκείνης. Τότε, η αστυνομία και εισαγγελείς είχαν προχωρήσει σε εφόδους στα γραφεία 17 ΜΚΟ σε όλη την Αίγυπτο, συλλαμβάνοντας εργαζομένους τους και κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρχεία.

Η δίκη των 43 εργαζομένων, περιλαμβανομένων 19 πολιτών των ΗΠΑ και δύο Γερμανών υπηκόων, άρχισε τον Φεβρουάριο του 2012. Οι περισσότεροι από τους ξένους κατηγορούμενους είχαν εγκαταλείψει την Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2012, όταν δικαστήριο είχε άρει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που τους είχε επιβάλει, και δικάστηκαν ερήμην.

Οι 27 αλλοδαποί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, περιλαμβανόμενου του διευθυντή της IRI στην Αίγυπτο Σαμ Λαχούντ, του γιου του σημερινού υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Ρέι Λαχούντ.

Οι 43 καταδικασθέντες εργάζονταν για τη γερμανική οργάνωση Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και τέσσερις οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ: το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI)· το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI)· το Διεθνές Κέντρο για τους Δημοσιογράφους (ICFJ)· καθώς και την οργάνωση Οίκος της Ελευθερίας (Freedom House). Με την δικαστική απόφαση τα γραφεία και των πέντε αυτών οργανώσεων σε όλη την Αίγυπτο κλείνουν και κατάσχονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στη χώρα, ενώ στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως πέντε ετών και πρόστιμο 1.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 103 ευρώ).

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν ενστερνίζεται πλήρως τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η απόφαση του «προκάλεσε σοκ και μεγάλη ενόχληση» και πρόσθεσε: «Οι ενέργειες του Αιγυπτιακού δικαστικού σώματος μας ανησυχούν. Εξασθενίζουν την κοινωνία των πολιτών, έναν σημαντικό πυλώνα της δημοκρατίας σε μια νέα δημοκρατική Αίγυπτο».

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι μίλησε για πολιτική δίκη και συνέχισε: «Η απόφαση τούτη αντιβαίνει στην οικουμενική αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και είναι ασύμβατη με τη μετάβαση προς τη δημοκρατία»

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί μέγα θέμα όταν η Ρωσία είχε ζητήσει από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους σε ΜΚΟ οι οποίες εδρεύουν στη χώρα να αυτοχαρακτηριστούν ξένοι πράκτορες, ειδάλλως θα δικάζονται και θα τιμωρούνται είτε με πρόστιμο είτε με φυλάκιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ