Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε, αλλά κυρίως από τότε που βρέθηκε ο τρόπος παραγωγής του, πρόκειται για ένα υλικό που εκστασιάζει τους επιστήμονες. Γιατί το γραφένιο παρουσιάζεται σαν το μαγικό συστατικό που μπορεί να κάνει πραγματικότητα ακόμη και τα πιο τρελά όνειρά τους.
Είναι εύκαμπτο, καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και πιο σκληρό από ότι το διαμάντι. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατέληξε πως ακόμη και με τα μειονεκτήματά του, το γραφένιο παραμένει το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο. Ιδιότητες που γέννησαν εκατομμύρια ιδέες για τη χρήση του.
Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις, ο κόσμος είναι πολύ κοντά σε οθόνες που θα τυλίγονται σαν μία αφίσα χάρη σε αυτό το υλικό. Όπως αναφέρουν αυτές, μεγάλα κομμάτια γραφένιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία τεράστια ποικιλία αντικειμένων στο μέλλον, όπως τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά είδη και την ενίσχυση των στοιχείων για τη δημιουργία σύνθετων υλικών, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ίνες άνθρακα.
Στην τέλεια μορφή του το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα με μορφή πλέγματος με κυψέλες. «Θα χρειαζόταν ένας ελέφαντας που θα ισορροπούσε σε ένα μολύβι για να τρυπήσει ένα τέτοιο φύλλο», είναι η διάσημη φράση που συνοδεύει αυτό το υλικό, δια στόματος Τζέιμς Χόουν, του επικεφαλής της μελέτης που έκανε το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μάλιστα ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα αυτής ήταν το γεγονός ότι το γραφένιο διατηρεί τις μηχανικές ιδιότητές του ακόμη κι αν γίνει συρραφή μικρότερων κομματιών του υλικού και όχι μόνο στη βασική ενιαία μορφή του.
Οι χρήσεις του βρίσκουν εφαρμογή σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μόλις πριν από μερικά 24ωρα ερευνητές από τη Σιγκαπούρη ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν έναν αισθητήρα από γραφένιο που θα αλλάξει το μέλλον της φωτογραφίας, καθώς είναι 1.000 φορές πιο ευαίσθητος στο φως από αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες στο μέλλον μπορούν τα φύλλα του γραφένιου να δημιουργήσουν το... δέρμα του Σούπερμαν, που θα είναι αδιαπέραστο σε σφαίρες. Ήδη πάντως έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μία συνθετική πρωτεΐνη, παρόμοια με την ελαστίνη, για τη δημιουργία «μαλακών» ρομπότ.