Μπορεί όλοι οι γάμοι να ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια ευτυχή κατάληξη. Αυτό φανερώνει άλλωστε και ο αριθμός των διαζυγίων που εκδίδονται και δείχνει ότι η... κατάληξη αυτή λαμβάνει μορφή επιδημίας. Αν είστε από αυτούς που για τους οποίους γράφτηκε το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» ακολουθούν έξι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν για να το πετύχετε.
Τα συνήθη λάθη -που ηθελημένα ή άθελά τους- κάνουν οι παντρεμένοι και τους οδηγούν στο διαζύγιο είναι τα εξής:
- Συζητάτε με τους φίλους αυτά που σας ενοχλούν στον/στην σύζυγό σας
Εμπιστευτείτε ένα σύμβουλο γάμου παρά τους φίλους σας, καθώς οι τελευταίοι παίρνουν διάφορες καταστάσεις προσωπικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν άσχημη εικόνα για τον/την σύζυγός σας και να σας επηρεάζουν αρνητικά.
- Εμμένετε να συζητάτε μαζί του τα προβλήματα που σας απασχολούν ακόμη κι αν αυτό δεν λύνεται
Είναι σύνηθες ο/η σύζυγος να «βομβαρδίζει» τον άλλον με τα προβλήματα του και να εμμένει στη συζήτηση ακόμη κι αν βλέπει ότι αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος και να υπάρχει ένταση και φωνές. Βρείτε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και τα προβλήματα θα λυθούν.
- Πιστεύετε ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν αλλάξετε τον/την σύζυγό σας
Είναι το μεγαλύτερο και το συνηθέστερο λάθος. Αποδεχτείτε και αγαπήστε τον άλλον έτσι όπως είναι.
- Ζείτε παράλληλες ζωές
Το ότι μένετε με τον/την σύζυγό σας κάτω από την ίδια στέγη δεν σημαίνει και ότι τον γνωρίζετε πραγματικά. Αφιερώστε χρόνο για να τον μάθετε καλύτερα και να κάνετε πράγματα μαζί.
- Εστιάζετε στα αρνητικά και τον/την περιμένετε στη γωνία για να κάνει το λάθος
Εστιάστε στα θετικά του άλλου, δείτε την καλή πλευρά του νομίσματος και ξεχάστε όσα σας ενοχλούν.
- Λέτε συνέχεια «Εγώ το αξίζω...»
Ζητώντας κάτι τέτοιο με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να το απαιτείτε. Βρίτε έναν διαφορετικό τρόπο να ζητάται αυτό που θέλετε πείθοντας τον άλλον και όχι απαιτώντας το.