Για τους λάτρεις της πολίτικης κουζίνας και τους... πάσχοντες από υπογλυκαιμίες δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τα παραδοσιακά γλυκά με... ανατολίτικη καταγωγή. Ευτυχώς για τους φανατικούς και δυστυχώς για τους επιρρεπείς στους πειρασμούς η Αθήνα διαθέτει τις κατάλληλες «γωνιές» που μοσχοβολούν φρεσκοψημένο βούτυρο.
Στάνη
Φημίζεται για το καλό πρόβειο βούτυρο που βάζουν οι τεχνίτες του πειραϊκού κλασικού καφεζαχαροπλαστείου. Στα προτερήματά του, τα νόστιμα καρύδια και η ισορροπία κρατσανιστού και σιροπιάσματος.
Στάνη, Δραγάτση 19, πλ. Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.74.235.
Νέο Κοσμικόν
Διαθέτει φανατικούς που έρχονται από όλο το Λεκανοπέδιο για να γευτούν τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα, το φημισμένο του φύλλο και τη γενναία δόση κανελογαρίφαλου με πλούσια δόση σιροπιού.
Νέο Κοσμικόν, Λεωφ. Παπάγου 39, Ζωγράφου, τηλ.: 210-77.73.084.
Μαστρονικόλας
Εγινε διάσημο για το σιροπιασμένο φύλλο, τραγανό από πάνω με μαλακά μαλλάκια καταϊφιού στο «υπόστρωμα». Πλούσια δόση από αμύγδαλα χοντροσπασμένα και τραγανά και μοσχομυρίζει κανέλα και φρέσκο βούτυρο.
Μαστρονικόλας, Καραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.23.783.
Karaköy Güllüoglu
Απευθείας... σύνδεση με πλατεία Ταξίμ. Η τουρκική σχολή στο πιάτο: πιο στεγνό και συμπαγές, με φιστίκι, αντί καρυδιού, και ορισμένου σχήματος: τετράγωνο και πλακέ. Το καταΐφι του διάσημου Γκιουλίογλου, που έρχεται καθημερινά αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, έχει άλλη χάρη.
Karaköy Güllüoglu, Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.13.959.