«Πριν από δύο καλοκαίρια, καθόμουν με τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη στο μπαλκόνι του με θέα την Ακρόπολη και του ζήτησα να μου συνοψίσει τη γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. "Σε ελεύθερη πτώση", μου απάντησε. Χθες το βράδυ του έκανα την ίδια ερώτηση. "Ακόμη σε ελεύθερη πτώση" ήταν η απάντησή του».
Τα παραπάνω διηγείται ο ειδικός επί οικονομικών θεμάτων δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Aditya Chakrabortty, τα οποία παραθέτει στο περιθώριο χθεσινού άρθρου σχετικά με τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού οικονομικού success story και την επίπλαστη επιστροφή της χώρας στο δρόμο της ανάκαμψης.
Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η συνέχεια της διήγησης, όπου ο Ελληνας οικονομολόγος κατέφυγε σε ένα παράδειγμα αντλημένο από την προσωπική του ζωή για να δείξει το μέγεθος της κρίσης:
«Στη συνέχεια, μου είπε μία ιστορία», γράφει ο δημοσιογράφος. «Πέρυσι, το βιβλίο του "Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος" ήταν μπεστ σέλερ στην Ελλάδα, μπροστά ακόμη και από το "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι". Ωστόσο, δεν είχε λάβει ούτε σεντ από τον εκδοτικό οίκο. Γιατί; Διότι, ο εκδότης δεν είχε λάβει ούτε ευρώ από τα παραπαίοντα βιβλιοπωλεία. Εκείνος, αντί να τους κυνηγήσει και να επιδεινώσει τη θέση τους, αποχαιρετώντας για πάντα τα χρήματά του, προτίμησε να αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν ως είχαν. Αποτέλεσμα: τα τυπογραφεία και ο συγγραφέας να μην έχουν λάβει ούτε δεκάρα».
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Εχω την αίσθηση ότι αυτή η μικρή ιστορία οικονομικής αδράνειας λέει πολλά...».