Οπως ήταν αναμενόμενο ο περισσότερος παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων ανθρώπων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Boston Consulting Group για τον παγκόσμιο πλούτο το 2013.
Συγκεκριμένα, στο 1% των νοικοκυριών της Γης βρίσκεται το 39% του συνολικού πλούτου. Το παρελθόν έτος, ο αριθμός των ζάπλουτων νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 10%, φθάνοντας τα 13,8 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Οπως αναφέρει και η Καθημερινή ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε το 2012 κατά 7,8%, φθάνοντας τα 135, 5 τρισ. δολ. από τα 125,7 τρισ. δολάρια το 2011. Aπό αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, στο 1% των παγκόσμιων νοικοκυριών ανήκουν τα 52,8 τρισ. δολάρια.
Πως κατάφεραν να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία
Το 2012 στον ανεπτυγμένο κόσμο βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιουσίας ήταν η ζωηρή ανάκαμψη στο χρηματιστήριο, ενώ ευνοϊκά λειτούργησαν και τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα σε υψηλότερο βαθμό από ό,τι συνήθως.
Παράλληλα θετική επιρροή άσκησαν και οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η αύξηση του πλούτου οφείλεται στην επέκταση των αποταμιεύσεων ως ποσοστού του ΑΕΠ, στη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και στην υψηλή απόδοση των χρηματιστηρίων.
Οι προβλέψει για το μέλλον δείχνουν Ο ιδιωτικός πλούτος έως το 2017 θα αυξάνεται ετησίως με ρυθμό 4,8% και θα φθάσει εκείνη τη χρονιά τα 171 τρισ. δολάρια. Ταυτόχρονα στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά και στον αναπτυσσόμενο, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, επιβιώνοντας με 1 δολάριο ημερησίως.