Σε ομάδα αντιεξουσιαστών αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ τις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα γραφεία του ΙΟΒΕ, σε παράρτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και στο πολιτικό γραφείο του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο «crash test» μικρότερης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης, δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ να συλλέγουν τα γκαζάκια που δεν εξερράγησαν αλλά και οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας όπου έχουν τοποθετηθεί στο γραφείο του κ. Σούρλα, αναφέρει η Καθημερινή.
Το χρονικό των επιθέσεων
Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ, η πρώτη εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στις 3 π.μ. στα γραφεία του ΙΟΒΕ στο Κουκάκι με τους δράστες να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του κτιρίου. Εξερράγησαν πέντε από τα έξι γκαζάκια, με συνέπεια να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές. Λίγη ώρα αργότερα, εξερράγησαν και άλλα γκαζάκια σε κτίριο που στεγάζει υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Αεροπόρου Παπαναστασίου. Εξερράγησαν τα 3 από τα 4 γκαζάκια του μηχανισμού, προκαλώντας μικρές φθορές στην είσοδο.
Η επίθεση στο γραφείο του κ. Σούρλα, είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ, καθώς ο εμπρηστικός μηχανισμός ο οποίος τοποθετήθηκε σε γλάστρα τραυμάτισε μια 62χρονη συνταξιούχο που μένει στον ίδιο όροφο.
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, αποδίδει την επίθεση εναντίον του, «σε συμφέροντα που θίγονται από το έργο του», ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά περίμενε την επίθεση νωρίτερα.
Ποιοι ήταν οι δράστες και ποια τα κίνητρα τους
Τα ανώτατα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, δεν αποκλείουν το γεγονός οι δράστες πίσω από το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων να έχουν συμμετάσχει και σε παλαιότερες επιθέσεις φέτος, όπως η «ορφανή» επίθεση στο σπίτι του Σίμου Κεδίκογλου. Παράλληλα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το κτίριο της ΙΟΒΕ έγινε στόχος - σύμφωνα με το ιδιότυπο σκεπτικό των αντεξουσιαστών - λόγω της πρόσφατης μελέτης που εξέδωσε για την «ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άλλος στόχος είχε να κάνει με το πολυσυζητημένο τον τελευταίο καιρό στοίχημα της ανάπτυξης, στο οποίο έχουν το δικό τους ρόλο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
φωτογραφία: Eurokinissi