Ο Eλληνας γιατρός που βρέθηκε κατά λάθος στην εξέγερση της πλατείας Ταξίμ - iefimerida.gr

Ο Eλληνας γιατρός που βρέθηκε κατά λάθος στην εξέγερση της πλατείας Ταξίμ

Ο Έλληνας γιατρός που βρέθηκε κατά λάθος στην εξέγερση της πλατείας Ταξίμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για επαγγελματικούς λόγους, αλλά ένας Ελληνας γιατρός έζησε από κοντά μία «πραγματική εξέγερση», όπως λέει, περιγράφοντας τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ. Παρακολουθώντας τα όσα έγιναν εκεί από το βράδυ της Πέμπτης, κάνει λόγο για βίαιη καταστολή και άσκηση υπέρμετρης βίας από την πλευρά της αστυνομίας.

Ο Γ.Φ. είναι ένας από τους δύο Ελληνες γιατρούς που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από το βράδυ της Πέμπτης με αφορμή το διεθνές γυναικολογικό συνέδριο, σύμφωνα με το «Βήμα». Μένοντας σε ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ, παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή τα όσα συνέβαιναν εκεί. «Την Πέμπτη το βράδυ τίποτα δεν πρόδιδε τι θα συμβεί», λέει ο Ελληνας γιατρός, προσθέτοντας τη δική του διήγηση στις μαρτυρίες των ομογενών.

«Βλέπαμε απλά ορισμένους ακτιβιστές στο πάρκο. Ήταν σαν να φρουρούσαν τα μοναδικά δέντρα στην πλατεία. Βγήκαμε έξω για να κάνουμε τη βόλτα μας. Δεν υπήρχε απολύτως κανένας οιωνός για το τι θα ακολουθήσει. Την Παρασκευή το πρωί, ενώ ήμασταν έτοιμοι να μεταβούμε στο συνέδριο, μας ξύπνησαν ισχυρότατες εκρήξεις.

Από το παράθυρο βλέπαμε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποιούσαν δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθώντας να διώξουν από την πλατεία τους λίγους ακτιβιστές που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί. Ηταν μία βίαιη καταστολή, μια επέμβαση στην οποία ασκήθηκε δυσανάλογη υπέρμετρη βία. Μας είπαν ότι ένας φοιτητής πέθανε από αναπνευστικό πρόβλημα. Μια άλλη γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν τη χτύπησε βολίδα δακρυγόνου. Επιπλέον έσπασε μια σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 50 άτομα.

Σε λίγη ώρα έφτασε κόσμος στην πλατεία, όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πλήθαινε. Ακολούθησαν οδομαχίες σώμα με σώμα. Οι αστυνομικοί απωθούσαν τους διαδηλωτές με αντλίες νερού. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν χρωματισμένο νερό, προκειμένου να τους μαρκάρουν και να τους συλλαμβάνουν λίγο αργότερα. Η συμπαράσταση του κόσμου το βράδυ ήταν εντυπωσιακή. Ξενοδόχοι άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους και δέχονταν διαδηλωτές για να τους προστατεύσουν και να τους περιθάλψουν. Εμάς μας έδωσαν από ένα λεμόνι και νερό για να μας φύγει η "κάψα".

Ηταν οργανωμένοι. Σε πολλά ξενοδοχεία είχαν στηθεί ακόμα και πρόχειρα ιατρεία με γιατρούς να περιθάλπουν τους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν ολόκληρο το βράδυ, κανείς δεν κοιμήθηκε.

Το Σάββατο η κυβέρνηση "έκοψε" το Ιντερνετ γιατί υποψιάζονταν ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πλατεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, σε πολλά ξενοδοχεία παρέκαμψαν αυτό το εμπόδιο και η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου συνεχίστηκε. Εβλεπα στα γύρω σπίτια να αναβοσβήνουν τα φώτα ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Κάτω ο Ερντογάν», «αυτοί οι δρόμοι είναι δικοί μας», «άλλο θρησκεία άλλο πολιτική».

Το Σάββατο κατέβηκαν στην πλατεία της οπαδοί της Μπεσίκτας, της Φενερμπαχτσέ και της Γαλατασαράι. Πρώτη φορά συνέβαινε αυτό, να ενωθούν οι οπαδοί αυτών των τριών ομάδων για ένα κοινό σκοπό. Μας είπαν ότι βρέθηκαν στην πλατεία και αρκετοί βουλευτές, όχι μόνο του κεμαλικού κόμματος, αλλά και ένας Κούρδος βουλευτής.

Την επόμενη μέρα η πλατεία ήταν αγνώριστη. Στην ουσία η αστυνομία γκρέμισε την Πλατεία Ταξίμ. Υπήρχαν φωτιές παντού. Παράλληλα ήρθαν διαδηλωτές και από την ασιατική πλευρά της πόλης. Τα πλοιάρια σταμάτησαν να παίρνουν κόσμο. Η κατάσταση ήταν τραγική. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Την Κυριακή μάθαμε ότι έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ