Μπροστά στα μάτια των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλώνονται πλέον τα μνημεία σε διάφορα σημεία της. Γιατί η πόλη θα γίνει ένα «ανοιχτό βιβλίο» στα μάτια του κόσμου που περπατά στους δρόμους της. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τοποθέτησης «Δεικτών μνήμης» σε σημαντικά σημεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιλαμβάνουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία.
Ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτοι επτά «Δείκτες μνήμης», μία σειρά επιδαπέδιων ή επιτοίχιων πινακίδων μεγάλων διαστάσεων (85x230εκ ή 70Χ200 εκ.), σε χώρους και σημεία της πόλης που «έγραψαν» ιστορία. Αυτοί περιλαμβάνουν φωτογραφίες αλλά και ενημερωτικά κείμενα για το εκάστοτε σημαντικό σημείο σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ. Όταν ολοκληρωθεί το σχετικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θα έχουν τοποθετηθεί 145 ακόμη αντίστοιχες «σελίδες» στο «βιβλίο» της Θεσσαλονίκης.
Πού σκότωσαν το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη; Ποιος ήταν ο Ερνέστος Εμπράρ; Η πλατεία Αριστοτέλους είναι «αρχαίο» μνημείο της πόλης, βρισκόταν εκεί από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο ή δημιουργήθηκε αργότερα; Γιατί το μνημείο του Εβραϊκού ολοκαυτώματος βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντούν οι «Δείκτες μνήμης», φέρνοντας την ιστορία της Θεσσαλονίκης στους δρόμους της πόλης και πιο κοντά στους επισκέπτες της.
Την επιμέλεια στη συγκέντρωση του υλικού είχε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και η χρηματοδότησή του- ο προϋπολογισμός είναι 340.000 ευρώ- αναμένεται να καλυφθεί από το ευρωπαϊκό «Πράσινο ταμείο» αλλά και κονδύλια του οργανισμού «Θεσσαλονίκη 2012».
Οι πρώτοι «Δείκτες μνήμης» τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, το Μνημείο Λαμπράκη, τα Λαδάδικα, την Τράπεζα Αλλατίνι, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Αρχαία αγορά και το βιβλιοπωλείο «Μόλχο».